voda, analiza, vzorec Svet24.si

Kalna voda iz avstrijskega rezervoarja, pogin rib ...

Alya Svet24.si

Alya iskreno: "Ni mi bilo lahko!"

1690281543-fghtrjjk-143-1690281423896 Necenzurirano

Zakaj Beović govori o plačah zdravnikov, če so ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Ruska mreža prvega soproga: zakaj predsednica ...

luka doncic Ekipa24.si

Dončić je prvič spregovoril o svoji hčerki, ...

Luka Dončić postavil prav poseben rekord Njena.si

Luka Dončić objavil prikupno družinsko ...

slovenija Ekipa24.si

Vse je znano! S kom, kje, kdaj in zdaj tudi ob ...

Novice

Odrasli bodo prejeli bon za 100, mladoletni pa za 50 evrov

Piše: STA

Čas objave:
18.06.2021 07:49

Vlada je potrdila predlog zakona za pomoč gospodarstvu in turizmu v vrednosti 243,5 milijona evrov. Posebni ukrepi so predvideni za organizatorje srečanj in dogodkov, šport in kulturo. Vsak prebivalec bo prejel nove bone, namenjene izboljšanju gospodarskega položaja na področju potrošnje v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi.

"Ko bo predlog zakona potrdil DZ, bodo vsi prebivalci Slovenije prejeli nove bone v skupni vrednosti 192,2 milijona evrov. Odrasli bodo prejeli bon v višini 100 evrov, mladoletni pa v višini 50 evrov," je na novinarski konferenci po seji vlade povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc. Boni bodo veljavni do konca leta z možnostjo podaljšanja za pol leta.

V interventni zakon je vključen tudi ukrep za celotno gospodarstvo, in sicer 20 milijonov evrov vredno subvencioniranje skrajšanega delovnega časa za zaposlene za obdobje od 1. julija do 30. septembra z možnostjo podaljšanja do konca leta, je povedal Zajc. Subvencioniranje skrajšanega delovnega časa bi se sicer izteklo 30. junija.

Predlog zakona prinaša državno pomoč za področja turizma in gostinstva, industrije srečanj, športa in kulture v obliki financiranja regresa za letni dopust v višini 1024 evrov na zaposlenega. Ukrep je vreden 22,8 milijona evrov.

"Ukrep velja za tiste, ki so registrirani do 31. maja letos in imajo letošnji upad prometa za več kot 20 odstotkov glede na lani oz. 2019," je navedel Zajc.

Pomoč za industrijo srečanj bo znašala tri milijone evrov, in sicer za povračila stroškov v času od začetka avgusta do konca letošnjega leta. "Sofinancirali bomo 80 odstotkov stroškov zaradi odpovedi ali 60 odstotkov zaradi omejene izvedbe dogodka, kar velja velja za dogodke, katerih organizacijski stroški so vsaj 10.000 evrov," je pojasnil.

Za denarna povračila v višini 25 odstotkov upravičenih stroškov za produkcijo filmov ali avdiovizualnih del bo vlada namenila milijon evrov. Pomoč bo po Zajčevih besedah veljala za obdobje od avgusta do konca leta.Imetnike pravice za vodo za namen kopališč bo vlada po predlogu oprostila plačila povračila za prvo polovico tega leta. Pomoč je ocenjena na 850.000 evrov. Kot je spomnil Zajc, so bila kopališča večino časa zaprta, nekaj časa so bila na voljo zgolj gostom namestitvenih zmogljivosti, v okviru katerih kopališča delujejo.

Do pomoči v obsegu 3,7 milijona evrov bodo upravičeni tudi upravljalci žičniških naprav, ki jim bo pripadlo delno povračilo izpada prihodkov od prodanih vozovnic v višini 40 odstotkov, izračunano s primerjavo let 2017/2018 in 2019/2020. Za nova smučišča so predvideli fiksna nadomestila med 500 in 1600 evrov.

Kot je povedal Zajc, so iz predloga umaknili enkratni dodatek za turizem, načrtovan v vrednosti 43 milijonov evrov. "Vendar že iščemo načine in ukrepe, da bomo likvidnost v turizmu zagotovili preko kohezijskih virov s prilagoditvami. Šlo bo za enostaven ukrep, ki bo podoben prvotnemu. V ta namen želimo čim prej oz. še letos zagotoviti 30 milijonov evrov," je pojasnil.

Predlog zakona zajema tudi podaljšanja nekaterih ukrepov, kjer ni finančnih posledic. Med njimi je Zajc naštel možnosti koriščenja turističnih bonov pri ponudnikih, ki so bili ustanovljeni letos. "Upoštevalo se bo stanje na dan unovčenega bona," je dejal in dodal, da jih bodo državljani lahko unovčili tudi pri sezonskih ponudnikih.

Vlada predlaga tudi spremembo roka za obvestilo o vračilu pomoči za nekrite fiksne stroške, in sicer tri mesece po zaključku obdobja, za katerega se pomoč uveljavlja. Po predlogu bo odpravila omejitev poslovanja prodajaln na letališčih do konca leta 2022 ter podaljšala rok za plačila obveznosti za odjavljena vozila.

Kot je še navedel državni sekretar, se bo oprostil DDV za nakup zaščitne opreme, dala se bo možnost za podaljšanje koncesijske pogodbe za izkoriščanje mineralnih surovin in podaljšala se bo veljavnost osebnim izkaznicam, ki jim poteče rok.