severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

maribor Ekipa24.si

Se lahko zgodi senzacija, Maribor pa dobi v ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Novice

Odprtje demenci prijazne točke v Deželi kozolcev Šentrupert

Piše: R.K.

Čas objave:
10.06.2024 13:54

Danes so v Deželi kozolcev v sodelovanju s Spominčico – Alzheimer Slovenija odprli novo Demenci prijazno točko (DPT). Ta nova pridobitev se je pridružila več kot 450 podobnim točkam po vsej Sloveniji, ki nudijo pomembne informacije in podporo osebam z demenco, njihovim svojcem ter širši lokalni skupnosti.

Na slovesnem odprtju sta zbrane nagovorila predsednica Združenja Spominčica, gospa Štefanija Lukič Zlobec, ter direktor Zavoda Dežela kozolcev, gospod Primož Primec. Gospod Primec je poudaril pomembnost prisotnosti Demenci prijazne točke v lokalnem okolju, ki omogoča daljšo samostojnost oseb z demenco pri vsakodnevnih aktivnostih in spodbuja boljše razumevanje ter podporo tem osebam v skupnosti.

Vsak izmed nas lahko prispeva k pomoči osebam z demenco, bodisi skozi vsakodnevne stike, prepoznavanje znakov bolezni, ustrezno komunikacijo ali usmerjanje k nadaljnji pomoči. Na Info točki Dežele kozolcev je na voljo obsežno gradivo, ki ponuja informacije o demenci, načinih pristopa k osebam z demenco, pravilni komunikaciji, prepoznavanju prvih znakov bolezni ter nasvetih za zmanjšanje tveganja za njen razvoj.



Kolektiv Dežele kozolcev je v letu 2024 uspešno zaključil usposabljanje pri Združenju Spominčica. S tem dejanjem želijo spodbuditi tudi ostale zavode, društva in podjetja v kraju, da namenijo svojo pozornost prepoznavanju in obravnavi demence.

Odprtje Demenci prijazne točke v Deželi kozolcev predstavlja pomemben korak k ustvarjanju bolj vključujoče in podporne skupnosti za osebe z demenco ter njihove družine. Skupaj lahko ustvarimo okolje, kjer bodo osebe z demenco lahko ohranile čim večjo mero samostojnosti in dostojanstva v svojem vsakdanjem življenju.