Upravna enota Ljubljana Svet24.si

Kako kaže s stavko na upravnih enotah?

hrvaška obala Svet24.si

Poleti glavnina Slovencev spet na Hrvaško, a za ...

895265_047-zdravniska_stavka Necenzurirano

Kje je največ zdravnikov preklicalo soglasje za ...

janez jansa vlada vladna palaca sr1 Reporter.si

Janez Janša že razbija na vrata vladne palače, ...

jan oblak olga danilovic Ekipa24.si

Takšnega ga ne poznamo! Jana Oblaka so 'ujeli' ...

William se je opravičil in rekel, da ga zaradi osebnih razlogov ne bo Odkrito.si

William v breznu alkohola?

oblak Ekipa24.si

Grozljivi prizori v Španiji! Pred in med tekmo ...

Novice Novo mesto

Obeta se novo romsko naselje Žabjak-Brezje

Piše: STA

Čas objave:
18.10.2017 12:50

Vlada je danes potrdila projekt prostorsko-komunalne ureditve novomeškega romskega naselja Žabjak-Brezje.

Na kraju zdajšnjega je predvideno novo oz. prenovljeno naselje, so sporočili na Twitterju. Za projekt so namenili 3,1 milijona evrov, prenovitev naselja pa naj bi izboljšala bivanjske pogoje in pospešila vključevanje romske skupnosti.

Direktor urada za narodnosti Stanko Baluh je v okviru nacionalne platforme za Rome oz. razprave o strategiji urejanja romskih naselij v novomeški občini v začetku leta napovedal, da so se glede urejanja novomeških romskih naselij in najbolj perečega Žabjaka ob obisku vlade na Dolenjskem novembra lani dogovorili za boljše sodelovanje med državo in občino.

Imeli so več sestankov, po prvih skupnih ugotovitvah pa se morajo problema Žabjaka lotiti postopno, a hkrati celovito, je dodal in nadaljeval, da pripravljajo tudi dokumente, s katerimi bodo začrtali "zelo konkretno pot". V večletno reševanje omenjenega vprašanja pa se bodo morali vključiti "vsi od države do zadnje pisarne v občini" in predvsem strokovnjaki, je še napovedal Baluh.

Zabjak
Nekateri Romi v Žabjaku živijo v revščini, med tem ko se nekateri vozijo v dragih avtomobilih, vsi pa prejemajo socialno pomoč
B. B., arhiv DL

Sicer pa je novomeški župan Gregor Macedoni nekaj mesecev pred lanskim vladnim obiskom razglasil, da se novomeška občina zaradi nesodelovanja države odreka odgovornosti pri reševanju romskih vprašanj. Takrat je tudi pojasnil, da država nima ustreznega pristopa in ni pripravljena urediti največjega nelegalnega romskega naselja v državi, in dodal, da naj zato odgovornost za reševanje vprašanj, povezanih z Romi, prevzame sama.

Za neurejene razmere v največjem novomeškem romskem naselju Žabjak naj bi bila po njegovem mnenju kriva država, ki njegovo urejanje blokira in zavrača od leta 2008. Obregnil se je tudi ob ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je "nerazumno" zavrnilo projekt ureditve omenjenega naselja, s katerim se je novomeška občina prijavila na razpis za pridobitev nepovratnih sredstev za ureditev komunalne infrastrukture v romskih naseljih.

Macedoni je še poudaril, da je občina v partnerstvu z državo in vsemi vpletenimi zadeve pripravljena reševati, vendar pa mora pred tem svojo aktivno vlogo zavzeti tudi država. Ta je namreč večinski lastnik zemljišč v Žabjaku, novomeška občina pa je njihov prenos pogojevala z že izvedeno prostorsko ureditvijo in zagotovitvijo vsaj treh milijonov evrov za ureditev tamkajšnje komunalne infrastrukture.

1.jpg
Eden od objektov v zdajšnjem romskem naselju
T.J.G./Dolenjski list

Po zadnjih podatkih Mestne občine Novo mesto v romskem naselju Žabjak-Brezje živi približno 700 Romov.