markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Novice

Občinski svet na 13. redni seji sprejel investicijsko dokumentacijo za Bazen Krško

Piše: R.K.

Čas objave:
28.05.2024 07:48

Občinski svet Mestne občine Krško je na četrtkovi 13. redni seji med drugim potrdil investicijsko dokumentacijo za projekt Bazen Krško, rebalans proračuna Mestne občine Krško za leto 2024, lokalni program za mladino, se seznanil z letnim poročilom družbe Rudar Senovo ter z dejstvi in postopki v zvezi z obstoječim in bodočim koncesijskim razmerjem za izvajanje gospodarskih javnih služb v mestni občini Krško.

Zelena luč za Bazen Krško

Osrednja točka 13. redne seje Občinskega sveta Mestne občine Krško je bil predlog Sklepa o potrditvi Investicijske dokumentacije, ki zajema PIZ - Predinvesticijsko zasnovo in IP - Investicijski program, za projekt Bazen Krško. Kot je uvodoma pojasnila vodja Oddelka za družbene dejavnosti na Mestni občini Krško Vesna Kržan, se projekt nanaša na prenovo degradiranega in neizkoriščenega pozidanega območja v naselju Krško, opredeljenega v Trajnostni urbani strategiji. Za obravnavano območje je Mestna občina Krško s projektnim natečajem za izbiro strokovno najprimernejše rešitve pridobila idejni načrt, nato pa začela s pripravo projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja, ki ga je v tem mesecu tudi pridobila.

Mestna občina Krško se je v novembru prijavila na povabilo k predložitvi vlog za sofinanciranje operacij urbane prenove z mehanizmom CTN za pridobitev 4,5 milijona evrov nepovratnih sredstev za projekt Bazen Krško, ki je bil uspešno uvrščen med 14 novih projektov urbanega razvoja in bo sofinanciran s strani CTN mehanizma. Projekt Bazen Krško se bo na podlagi potrditve v 1. fazi oddajal na 2. fazo, kjer bodo vloge pregledane s strani Ministrstva za naravne vire in prostor. Poleg CTN mehanizma se želi Mestna občina Krško prijaviti na javni razpis za sofinanciranje investicij v športno infrastrukturo, ki je bil objavljen 10. maja 2024, kamor bi lahko prijavili operacijo Bazena Krško na 1. sklop, kjer je predvidena vrednost sofinanciranja projekta do 1 milijona evrov. Zaradi dejstva, da je znan pogoj javnega razpisa, da se bo morala investicija zaključiti najkasneje do 31. avgusta 2026, je za investicije, ki se bodo sofinancirale v letih 2024 in 2025, potrebna sprememba časovnice izvedbe projekta Bazen Krško.

Projekt sta podrobneje predstavila Boris Bežan iz arhitekturnega studia Bax, ki je predstavil tehnične, energetske in socialne lastnosti samega projekta, in Maja Črepinšek iz družbe AB-biro, ki je predstavila investicijsko dokumentacijo. Objekt je zasnovan trajnostno in varčno glede stroškov gradnje in vzdrževanja, je skoraj ničenergetski in samooskrben, vir energije za ogrevanje in hlajenje objekta ter pripravo bazenske vode in sanitarne tople vode so toplotne črpalke (geo-vrtine) in sončne celice na strehi objekta. Po terminskem načrtu investicije bi z deli pričeli v drugi polovici letošnjega leta, zaključek del bi bil konec junija 2026, predaja objekta v uporabo pa bi sledila v drugi polovici leta 2026.

Sledila je obsežna razprava svetnikov, v kateri so nekateri od njih izrazili pomisleke glede pripravljene dokumentacije, stroškov obratovanja in vzdrževanja objekta, zagotavljanju potrebnega kadra in lokaciji bazena. Mag. Nataša Šerbec (SD) je med drugim dejala, da so prihodki, ki so navedeni v investicijskem programu, nad povprečjem ter vprašala, zakaj je bila primerjava narejena s Športnim parkom Ruše. Janjo Starc (OPL) je zanimalo, kakšni bodo stroški obratovanja in vzdrževanja objekta. Osredotočila se je tudi na prihodke bazena iz tržne dejavnosti, in sicer na prihodke iz gostinstva in wellnesa ter izrazila zaskrbljenost glede pridobitve kadra. Jože Žabkar (SDS) je dejal, da bi se bilo glede na možnost pridobitve 45 odstotkov nepovratnih sofinancerskih sredstev in ugodnih ekonomskih kazalnikov za projekt smotrno odločiti. Da je zdaj finančno ugodno obdobje za investicijo v projekt, je menil tudi Sebastjan Komočar (Modra smer) ter dodal, da bi s projektom uredili degradirano območje na desnem bregu Save. Mitja Omerzu (Energično za Krško) je opozoril na morebitno podražitev investicije zaradi krajših rokov – tako glede izvedbe del kot posledično nabave materiala.

Po zaključku razprave so članice in člani Občinskega sveta Mestne občine Krško investicijsko dokumentacijo podprli s 17 glasovi za brez glasu proti, na tej točki pa so s 24 glasovi za in brez glasu proti sprejeli še sklep o spremembi Načrta razvojnih programov (NRP) Mestne občine Krško 2024-2027.

Mag. Nataša Šerbec (SD) pa je že ob uvodu v razpravo namesto zgoraj navedenih županovih predlagala sprejem dveh sklepov, in sicer prvega, ki bi se nanašal na podporo Občinskega sveta Mestne občine Krško gradnji bazena s finančno konstrukcijo in viri financiranja, ki so del predlaganega investicijskega programa, ki so potrebni za prijavo na javni razpis za športno infrastrukturo v letu 2024 Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, ter drugega, ki bi določal, da se z novelacijo investicijskega programa Bazena Krško projekt pripravi in predstavi občinskemu svetu na bolj realnih osnovah. Predlagateljica je od prvega predlaganega sklepa odstopila. »Za potrebe prijave na razpis potrebujemo sklep, da občinski svet potrjuje investicijsko dokumentacijo.

Ocenjujemo, da ta (prvi op. a.) sklep ne vsebuje vseh elementov, ki bi zadostovali potrebam prijave na razpis,« je pred glasovanjem o prvem predlaganem sklepu pojasnila vodja Službe za pravne in splošne zadeve na Mestni občini Krško Urška Sojč. Svetniki so nato glasovali o drugem predlaganem sklepu Šerbčeve in ga z 12 glasovi za in 15 proti zavrnili.

Potrjen rebalans proračuna za leto 2024

Občinski svetniki so sprejeli rebalans proračuna za leto 2024. Rebalans proračuna Mestne občine Krško je pripravljen zaradi ocene, da se bodo planirani prihodki znižali za 0,2 % oziroma za 92.389 evrov ter odhodki zvišali za 2,8 % oziroma 1.439.809 evrov. V rebalansu proračuna 2024 je na novo usklajena dinamika in viri financiranja NRP projektov. Višji obseg odhodkov v predlaganem rebalansu proračuna je načrtovan zaradi neporabljenih, prenesenih sredstev iz leta 2023. Po rebalansu prihodki proračuna za leto 2024 znašajo 48.604.409 evrov, odhodki pa 52.642.266 evrov.

Članice in člani občinskega sveta so se med drugim seznanili s poročilom o poslovanju gospodarske javne službe Tržnice Videm v mestu Krško za leto 2023 in sprejeli načrt dela Tržnice Videm za leto 2024, seznanili so se tudi z letnim poročilom 2023 družbe Rudar Senovo, letnim poročilom 2023 in predlogom letnega programa za 2024 za upravljanje kabelsko-razdelilnega sistema za prenos televizijskega, internetnega ter telefonskega signala v mestni občini Krško ter z dejstvi in postopki v zvezi z obstoječim in bodočim koncesijskim razmerjem za izvajanje gospodarskih javnih služb v mestni občini Krško. Potrdili so lokalni program za mladino za obdobje 2024–2028 ter v Svet javnega zavoda Center za podjetništvo in turizem Krško kot predstavnike ustanovitelja (Mestne občine Krško) potrdili Boruta Medveša, Antona Petroviča in Roka Umeka. Seja se je zaključila zaradi nesklepčnosti pri točki o predlogu sklepa o imenovanju predstavnikov ustanovitelja v Svet javnega zavoda Zavod za mladino in šport Krško.