alenka-pinterič Svet24.si

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne ...

ana-petrič Svet24.si

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega ...

robert golob pl2 Necenzurirano

Fides je zlomil Cerarja, zdravstveni lobiji ...

marta kos pl Reporter.si

Marta Kos nima izgovora: udbovske evidence so ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Novice Krško

Občina Krško poskrbela za zapuščene živali

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.01.2013 09:09

Občina Krško je z Veterinarsko bolnico Brežice sklenila pogodbo, s katero bo poskrbljeno za zapuščene in izgubljene živali najdene na območju občine.

Če opazimo izgubljenega psa ali mačko smo po zakonu dolžni ukrepati in najdbo prijaviti. Za izgubljeno oz. zapuščeno žival šteje vsaka žival, ki ob sebi nima skrbnika. Najditelj živali naj bi v 24 urah o najdbi obvestil pristojno zavetišče, s katerim ima občina sklenjeno pogodbo. Občina Krško je pogodbo za izvajanje te dejavnosti za leto 2013 nedavno sklenila z Veterinarsko bolnico Brežice, ki bo poskrbela za zapuščene in izgubljene živali najdene na njihovem območju.

V lanskem letu je zavetišče oskrbelo 51 psov in 48 muc z območja naše občine. Zakon o zaščiti živali za oskrbo v zavetišču predvideva 30 dni, če v tem času živali ne najdejo novega skrbnika, zakonodaja predvideva evtanazijo. Vendar se zavetišča tega ne poslužujejo razen v primerih, ko so živali hudo poškodovane ali iz razlogov, ki jih odredi veterinarska inšpekcija. Najditelj živali lahko najdeno žival in njeno stanje javi direktno omenjeni veterinarski bolnici, lahko se obrne tudi na pristojno veterinarsko postajo ali pokliče na Center za obveščanje 112.

Občina Krško je lani za oskrbo živali namenila približno 22.600 evrov, leto pred tem pa 20.000 evrov kar je za proračun kar velik zalogaj. Zakon lokalnim skupnostim namreč nalaga, da je potrebno najdeno žival oskrbeti, poskrbeti za ulov, nastanitev, gibanje, zaščito proti bolezni in škodljivcem in najti novega skrbnika.

Pomembne telefonske številke, na katerih lahko prijavite najdbo živali


Center za obveščanje: 112

Veterinarska bolnica Brežice:
07 49 61 156,
07 49 93 685