Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Nujno oskrbo prebivalstva bodo zagotovili s povečanjem blagovnih rezerv

Piše: STA

Čas objave:
14.03.2020 16:16

Država bo nujno oskrbo prebivalstva v času epidemije koronavirusa zagotovila s postopnim povečanjem blagovnih rezerv trajnega mleka, mlečnega prahu, sira, piščančjega mesa in mladega pitanega goveda, je sklenila vlada. Sprejela je tudi predlog zakona o interventnih ukrepih na trgu kmetijskih pridelkov in ga po nujnem postopku poslala v DZ.

Živilsko pridelovalna industrija v Sloveniji se zaradi izbruha koronavirusa sooča z motnjami in nestabilnostjo na trgu zaradi ovir pri prostem pretoku blaga in storitev, kapitala in oseb na enotnem notranjem trgu EU in tretjih držav, so zapisali na kmetijskem ministrstvu.

Ne glede na visoko stopnjo samooskrbe na področjih mleka, mlečnih izdelkov, mesa in mesnih izdelkov, vlada predlaga dodatne količine blagovnih rezerv za nemoteno oskrbo prebivalcev s temi izdelki. Za povečanje blagovnih rezerv je vlada zadolžila zavod za blagovne rezerve. Povečanje blagovnih rezerv bo zavod izvajal postopno v roku treh mesecev, sredstva pa bodo zagotovili iz proračunske rezerve.

Vlada je na prvi seji sprejela tudi predlog zakona o interventnih ukrepih na trgu kmetijskih pridelkov, živil, živali in gozdno lesnih sortimentov ter ga po nujnem postopku poslala v DZ.

Na področju trga s kmetijskimi pridelki, živili in živali, lahko ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec v soglasju z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom v skladu s predlogom zakona odredi omejitev ali prepoved dajanja na trg posamezne skupine, posameznega kmetijskega pridelka, živila ali živali za hrano ljudi, na ozemlje druge države članice EU ali izvoz v tretje države.

Prav tako bo lahko omejila ali prepovedala dajanja na trg posamezne skupine, posameznega kmetijskega pridelka, živila ali živali za hrano ljudi, na ozemlje Slovenije iz območja druge države članice EU ali uvoz iz tretje države. Omejila bo lahko tudi višino cene posameznega kmetijskega pridelka, živila ali živali za hrano ljudi.

Ministrstvo za kmetijstvo bo lahko z odločbo v upravnem postopku tudi določilo začasnega upravljavca kmetijskega gospodarstva, če člani kmetije ali zaposleni na kmetiji zaradi posledic virusa ne bodo zmožni dela. Začasni upravljavec bo imel enake pravice in dolžnosti kot nosilec kmetijskega gospodarstva, pa tudi pravico do mesečnega denarnega nadomestila od začetka začasnega upravljanja kmetijskega gospodarstva.

Predlog zakona predvideva tudi ukrep začasne postavitve, uporabe oziroma vzdrževanja objekta za namen skladiščenja kmetijskih pridelkov ali živil.

Na področju trga gozdno lesnih sortimentov pa s predlogom zakona vlada predlaga omejitev ali prepoved dajanja na trg gozdno lesnih sortimentov, sekancev in lesnih peletov iz območja drugih držav članic EU ali uvoz iz tretje države. Kot dodaten ukrep pa predlaga postavitev, uporabo in vzdrževanje skladiščnega mesta za skladiščenje gozdno lesnih sortimentov, posekanih na podlagi zakona, ki ureja gozdove in v skladu z odločbami zavoda za gozdove o sanitarni sečnji. Kot so pojasnili na kmetijskem ministrstvu, je cilj ukrepov na področju trga gozdno lesnih sortimentov preprečevanje vnosa virusa v državo.