pes-luna-drevo-zajem-slike Svet24.si

Video: Pogrešanega psa našli na nenavadnem mestu

alkohol Svet24.si

Indijec z 2,9 promila alkohola v krvi razgrajal v ...

1697198536-dsc03553-1697198509897 Necenzurirano

Logarjeva igra ali kdo nas vleče za nos #kolumna

robert golob vlada Reporter.si

Načrt za rušenje Goloba: kaj zoper predsednika ...

Luka Dončić pf Ekipa24.si

Luka oživel nov trend in dobil nor vzdevek! Ne ...

žan, obiski Njena.si

Na Kmetijo prišla Žanova simpatija

doncic 23 pm Ekipa24.si

Pravica skazica!! Luka Dončić naknadno le ...

Novice Novo mesto

Novo mesto v urejanje prometa ob regijski bolnišnici

Piše: STA

Čas objave:
29.07.2022 14:07

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je v okviru programa blažitev podnebnih sprememb odobrila projekt izboljšanja upravljanja trajnostne mobilnosti v Novem mestu. Tam se bodo lotili predvsem urejanja prometa ob regijski splošni bolnišnici.

Po podatkih Razvojnega centra Novo mesto, ki je med partnerji projekta Salomon, bodo za Splošno bolnišnico Novo mesto pripravili mobilnostni načrt in pilotne ukrepe. Ta namreč sodi med ustanove, ki v Novem mestu zadnja leta povzročijo največ prometa z osebnimi vozili.

Kot so navedli, je novomeška bolnišnica druga največja regionalna bolnišnica v državi in pomembnejša ustanova regije Jugovzhodna Slovenija. V tej se letno zdravi približno 20.000 pacientov, v njenih specialističnih ambulantah pa v letnem povprečju opravijo približno 170.000 pregledov.

Ker se večina obiskovalcev, njenih zaposlenih in njene logistike v bolnišnico pripelje z motornimi vozili, pa ta promet vpliva na lokalno in državno cestno infrastrukturo. Povzroča tudi "nezanemarljive zunanje prometne stroške, kot so zastoji, hrup, onesnažen zrak, nesreče in degradacija okolja", so pojasnili.Projektni partnerji so tudi ocenili, da novomeška bolnišnica kot večji delodajalec s 1200 zaposlenimi in številnimi obiskovalci zaradi navedenega nujno potrebuje prilagojene rešitve za trajnostno mobilnost, s čimer bi "zmanjšali njen ogljični odtis in vzpostavili trajnostno, zdravo, vključujoče in dostopno okolje na območju njenega kompleksa" s 30.000 kvadratnimi metri.

Po besedah sodelavca novomeškega razvojnega centra Vaneta Urha bodo z omenjenim projektom zmanjšali število voženj z osebnimi motornimi vozili in izpuste ogljikovega dioksida. Zagotoviti nameravajo pogoje za bolj trajnostno in električno mobilnost ter obiskovalce bolnišnice seznaniti s trajnostnimi oblikami mobilnosti, je še napovedal.

Projekt, ki ga bo denarno podprl Norveški finančni mehanizem in finančni mehanizem Evropskega gospodarskega prostora, bodo izvajali tudi v norveških mestih Bodo in Stjordal. Pri pripravi načrta bosta sodelovala še Splošna bolnišnica Novo mesto in norveška univerza Nord. Šlo bo tudi za izmenjavo izkušenj med Slovenijo in Norveško, so še zapisali v novomeškem razvojnem centru.