andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Novice Ivančna Gorica

Nov vodovodni sistem po Leskovški planoti bo oskrboval 150 gospodinjstev v sedmih vaseh

Piše: STA

Čas objave:
22.05.2019 07:36

V občini Ivančna Gorica so pred kratkim uradno odprli 15 kilometrov dolg vodovodni sistem po Leskovški planoti, ki bo oskrboval 150 gospodinjstev v sedmih vaseh. Brez osnovne infrastrukture, kot je pitna voda, se v zdajšnjem času ne da razmišljati o ničemer, še najmanj o razvoju turizma, je na otvoritvi dejal ivanški župan Dušan Strnad.

Kot so sporočili z Občine Ivančna Gorica, je bil projekt izgradnje vodovoda po Leskovški planoti, ki zajema naselja Leskovec, Gorenje Brezovo, Vrh pri Višnji Gori, Kamno Brdo, Sela pri Višnji Gori ter Velika in Mala Dobrava, dolgoletna želja krajanov, na katero so čakali kar nekaj desetletij. Planota leži v neposredni bližini Trstenika, ki se ponaša z najboljšim virom pitne vode daleč naokoli. Gradnja pa se je zaradi zahtevnosti in obsežnosti čakala vse doslej.

"Da se je gradnja sploh začela, gre velika zahvala tudi prejšnji sestavi občinskega sveta 2014-2018, ki so razumeli, da je Leskovška planota še edini večji del v občini brez javnega vodovoda," je na otvoritvi povedal Strnad. Občina je za izgradnjo prejela nekaj nepovratnih sredstev s strani države, dobra dva milijona evrov pa je po navedbah občine namenila iz občinskega proračuna.

Za krajevno skupnost Višnja Gora je nova pridobitev velikega pomena, saj je voda osnovna dobrina za življenje. Tako kot župan je tudi predsednik skupnosti Janko Zadel v nagovoru pozval krajane po priključitvi na javni vodovod. Zakonodaja namreč določa, da sčasoma vaški vodovodi ne bodo več ustrezali normativom, ki jih določa zakon o pitni vodi.

Poleg vodovoda so na Škrjanščici zgradili nov vodohran, na Veliki Dobravi pa ga obnovili. Prav tako so vgradili tri razbremenilnike in dogradili črpališče Trstenik, so še dodali na občini.