mv-uvhr1 Svet24.si

Ostanki pesticidov prisotni v treh odstotkih ...

REPORTER 39_svet Svet24.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

pocivalsek blagovne rezerve-bobo Necenzurirano

Počivalšek dela za sina bivšega izraelskega ...

setinc pasek hisa ms pl Reporter.si

To je hiša na obrobju Ljubljane, ki sta si jo ...

primoz roglic pm Ekipa24.si

Res zapušča Jumbo-Vismo? Roglič v svojem slogu ...

tv3 oddaja zlati ključ Suzana Bajrić Njena.si

Kmetija: Spoznajte Suzano v vlogi televizijske ...

krznar maribor Ekipa24.si

Se je Krznar res poslavljal od nogometašev? ...

Novice Ljubljana

Počitniški koledar za zdrave počitnice

Piše: STA

Čas objave:
27.06.2021 12:28

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je na svojem spletišču objavil Počitniški koledar zdravja 2021, ki se začne s četrtkovim koncem šolskega leta. Z različnimi nalogami in izzivi želijo spodbuditi otroke in mladostnike k zdravemu načinu življenja med počitnicami in jih motivirati k lastni skrbi za svoje zdravje, so zapisali.

Koledar vsebuje dni od konca letošnjega do začetka prihodnjega šolskega leta z izzivi in nalogami. Na njem opozarjajo na zaščito pred soncem, motivirajo otroke, naj poiščejo pravila varnega kopanja in varnega vedenja v prometu, spodbujajo k zmanjšani uporabi telefona, sprašujejo, koliko časa so dnevno aktivni, koliko čas so spali, jih spodbujajo k lastnemu razmisleku o svojih dobrih lastnostih in podobno.

Za otroke od prvega do tretjega razreda osnovne šole so si uporabo koledarja zamislili s pomočjo staršev, od četrtega do šestega lahko dejavnosti in naloge opravljajo sami, otroci med sedmim in devetim razredom pa s koledarjem svoje znanje ponavljajo in preverjajo.


Koledar poletnih počitnic ima devet vsebinskih področij. To so dobro počutje, varna uporaba zaslona, ustno zdravje, preprečevanje nalezljivih bolezni, zdrava prehrana, zaščita pred soncem, zdrava telesna dejavnost, spanje in preprečevanje poškodb.

Ob vsakem od teh področij so zapisali več opornih točk, s katerimi otroke izobražujejo in motivirajo za zdrav način življenja. Poleg štirih področij so prilepili tudi QR kodo, ki jo otroci lahko skenirajo s telefonom in dobijo dodatne informacije.

Otroci in mladostniki koledar lahko poiščejo na spletni strani NIJZ in si ga natisnejo.