luknja Svet24.si

93-letnica padla v skrivnostno luknjo, ki se je ...

spice gilrs, 1997 Svet24.si

Nekdanja Spajsica iskreno spregovorila o težkih ...

FRANCI ZAVRL Necenzurirano

Kitajci nočejo imeti več nič z Zavrlom in ...

Boštjan Aver_26_Foto- Barbara Reya.JPG Reporter.si

Laž v demantiju: Janšev poslanec Mojškerc je ...

marko suler Ekipa24.si

Športni direktor Maribora o hudi kazni, o ...

Giovanni Barreca z ženo, ki jo je neusmiljeno pokončal, saj je bil (in še je) prepričan, da je v nje Odkrito.si

Pokončal družino, ker je želel izgnati hudiča

doncic Ekipa24.si

Norec! Cirkuški met Dončića končal naravnost v...

Novice Most pri Mokronogu

Nedopustno 2012: Štiri dni brez elektrike

Piše: Radio Krka

Čas objave:
31.10.2012 11:44

Številni prebivalci občine Mokronog-Trebelno so bili po nedeljskem snegolomu vse do včeraj oz. danes brez elektrike. Gre za odjemalce, ki jih z elektriko oskrbuje Elektro Celje. Pristojni so imeli mlačen odnos do reševanja nastalih težav. V občini pa so nastale težave tudi z oskrbo z vodo. Po več klicih se ni oglasil nihče. Krajani so se obrnili na našo redakcijo. Poklicali smo Elektro Celje, župana občine. Škoda je velika, kdo jo bo pokril.

Po objavi informacije krajanov Mosta pri Mokronogu v programu Radia Krka, da so še danes brez elektrike in kako so nemočni, saj je odziv Elektra Celje mlačen, smo zgodaj popoldne še enkrat preverili, kako je z razmerami. Prebivalci so nam sporočili, da so se z Elektro Celja vendarle pripeljali do njihovega kraja in začeli z odpravo napake.

V vsakem primeru je nastala škoda, ki so jo zaradi izpada elektrike imeli domačini. Številni se namreč ukvarjajo s kmetijstvom oz. mlekarstvom in podobno. Najbolj jih je zmotil mlačen oz. ignorantski odziv pristojnega podjetja. Prav tako prebivalce zanima ali bo kdo morda pokril nastalo škodo.

Za pojasnila oz. ali je bila o težavah prebivalcev seznanjena tudi občina, smo poklical Antona Mavra, župana občine Mokronog-Trebelno, ki nam je povedal, da je bilo na območju občine več vasi brez elektrike. Zaradi izpada so imeli v občini že težave z oskrbo z vodo. Župan je večkrat posredoval pri pristojnih, ki pa so mu zatrjevali, da imajo na terenu vse razpoložljive službe in da naj pomiri občane. Med drugim je nekaj naselji v občini oskrbovano z elektriko, ki jo zagotavlja Elektro Ljubljana. Župan je za ta naselja povedal, da so pristojni hitro poskrbeli in odpravili težave. Ob enem pa je okrcal Celjane, češ da so v poletnih mesecih slabo poskrbeli za obsek daljnovodov oz. okolice. Več v pogovoru z županom v tonski priponki.  

In še epilog odprave napake v pismu prebivalke kraja Most:

Pozdravljeni,

zahvaljujem se vam za današnji hiter odziv na naš klic, vezan na izpad električne energije v zaselku Most pri Mokronogu.

Ironija pri vsej zadevi je v tem, da so odgovorni iz Elektra Celje danes v razmeroma kratkem času (2-3 ure) odpravili napako, ki ni bila tako majhna: podrtih je bilo kar nekaj stebrov daljnovoda -stebri so seveda še iz časa Marije Terezije in v vsem tem času in plačanih položnicah ni bilo sredstev za njihovo zamenjavo. Ravno zaradi tako hitrega popravila je še toliko bolj nerazumljivo, zakaj smo na to morali čakati toliko časa.

Seveda so nepolomljene stebre ponovno uporabili - ne glede na to, da je les že močno načet. Kako lahko ukrepamo proti tem monopolistom, da si ne bodo samo basali lastnih žepov, ampak da bodo opravljali svojo funkcijo: delali v našo kortist, v korist tistih, ki jih plačujejo. Strah vzbujajoč je njihov odnos do uporabnikov. Ignorantski, neoseben , na telefonski zvezi čakaš po 5-10 minut, nihče ni za nič odgovoren in pristojen. V teh nekaj dneh sem opravila po moji oceni okrog 40 klicev na različne številke - uspeh je bil enak ničli.

Osebno (in še nekaj sovaščanov) bom vložila odškodninski zahtevek na Elektro Celje , prav tako jih bom z dopisom obvestila, da za mesec oktober ne bom poravnala svoje obveznosti iz naslova omrežnine in ostalih norih prispevkov, ki jih plačujemo, da elektrika sploh pride do nas.

Če bo na to temo kaj zanimivega, vas seveda obvestim.
_______________________________________


Za dobavo električne energije v Mostu sicer skrbi Elektro Celje, vendar se na klice domačinov v podjetju ne odzivajo. Dežurni za odpravljanje napak pa je že lep čas nedosegljiv. Trditev domačinov smo preverili tudi v našem uredništvu, potem ko smo zavrteli telefonske številke pristojnih. Telefoni so bili izklopljeni, na številki dežurne službe za prijavo napak na Elektru Celje pa smo kot prvi v čakalni vrsti čakali več kot 5 minut, na kar  smo zvezo prekinili, ker se nam je kot prvemu v čakalni vrsti 5-minutno čakanje zdelo nedopustno.

Prebivalci niso prejeli nobenih odgovorov o tem, koliko časa bodo še živeli v temi.

Pogovor z županom Antonom Mavrom o težavah