alenka-pinterič Svet24.si

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne ...

ana-petrič Svet24.si

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega ...

robert golob pl2 Necenzurirano

Fides je zlomil Cerarja, zdravstveni lobiji ...

marta kos pl Reporter.si

Marta Kos nima izgovora: udbovske evidence so ...

šeško oblak Ekipa

Dvoboj Oblaka in Šeška se je začel ...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Novice Ljubljana

Narasla Krka bo ogrožala naselja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.03.2013 09:47

Hidrološki urad opozarja, da bo reka Krka s pritoki močno naraščala. Poplavljala bo tudi na območju redkih poplav. Zlasti iz sobote na nedeljo in v nedeljo čez dan bo Krka dosegla največji pretok. Polajner opozarja, da bi narasle vode že lahko ogrozile naselja v spodnjem toku Krke.

Zaradi taljenja snega in predvidenih padavin na na Uradu za hidrologijo opozarjajo, da bo jutri in v nedeljo reka Krka in njeni pritoki močno naraščala. Zlasti v nedeljo in ponedeljek lahko poplavi na območju redkih poplav.  Krka bo presegla opozorilni 200 m3/s pretok danes dopoldan. Največji pretok pričakujejo v noči iz sobote na nedeljo ter v nedeljo čez dan, ko lahko Krka v Podbočju preseže pretok 350 m3/s.

Hidrolog Janez Polajner pravi, da ob pretoku Krke 350 m3/s ali več, narasla voda že lahko ogroža tudi naselja ob spodnjem toku Krke, kot na primer Koprivnik, Kostanjevica na Krki ter naselja ob Krki v občinah Šentjernej in Škocjan.

Opozorilne vrednosti pretokov sta presegli Ljubljanica in Vipava, njuna vodnatost se prehodno umirja. Največji pretok Ljubljanice pričakujemo v noči iz sobote na nedeljo ter v nedeljo čez dan, ko lahko preseže 200 m3/s. Ljubljanica bo poplavljala na Ljubljanskem barju v območju pogostih poplav. Reka Vipava je presegla opozorilni pretok 100 m3/s v Dolenju. V prihodnjih dneh bo Vipava s pritoki ohranjala veliko vodnatost, ob ponovnih padavinah lahko poplavi na območjih pogostih poplav.


V soboto bosta ob padavinah narasli Reka in Kolpa, prav tako so možna manjša razlivanja na območjih pogostih poplav.

V prihodnjih dneh se bodo povečale površine na ojezerjenih delih kraških polj Notranjskega in Dolenjskega krasa. Tam lahko pride do razlivanj na območjih pogostih poplav.

Hidrolog Janez Polajner, Agencija za okolje