sara rutar Svet24.si

Zmagovalka kuharskega šova pričakuje dojenčka

amazonka-suša Svet24.si

Video: Zaradi suše Amazonke v Kolumbiji skoraj ni...

erik-brecelj, bojana-beović Necenzurirano

Kako je Erik Brecelj pri "dvoživkah" nalil ...

172A1987 Reporter.si

Padal je še zlati dež! Kdo vse iz slovenske ...

svicarka Ekipa

Strašna novica s kolesarskega SP v Švici, komaj ...

Klemen Bunderla Njena.si

Riba, raca, rak: Bunderla v oddaji prisoten več, ...

pogacar Ekipa

Sveti Tadej! Ko je videl, kaj je nad Pogačarjem, ...

Novice

Najčistejše zobke imajo v Šmarjeti

Piše: R.K.

Čas objave:
29.05.2024 12:11

Zdrava ustna votlina ima pomembno vlogo pri prehranjevanju, sporazumevanju, izražanju, vpliva pa tudi na našo samopodobo ter zunanji videz. Zato je v letošnjem šolskem letu na Dolenjskem ponovno zaživela dolgoletna tradicija Tekmovanja za čiste zobe ob zdravi prehrani v 22 osnovnih šolah in njihovih podružnicah pod sloganom »ZDRAVO ŽIVIM IN SE SMEJIM!«.

Osnovnošolce razredne stopnje nenapovedano celo šolsko leto obiskujejo izvajalke vzgoje za ustno zdravje Zdravstvenega doma Novo mesto in izvedejo kontrolo čistosti zob ter jim podajo ključne napotke za izboljšanje ustne higiene. Za zmagovalne razrede so s pomočjo sponzorskih in donatorskih sredstev organizirali zaključno prireditev in vse otroke, ki so se vestno trudili pri ohranjanju ter vzdrževanju ustne higiene, tudi nagradili.

V letošnjem letu so si največ točk priborili otroci iz 1. b razreda Osnovne šole Šmarjeta. 

Zaključna prireditev je potekala v Športni dvorani Leona Štuklja in se je je udeležilo približno 400 osnovnošolskih otrok iz Dolenjske regije. Na prireditvi so podelili nagrade in poskrbeli za zabavo z animatorko. Izvajalke vzgoje za ustno zdravje v Zdravstvenem domu Novo mesto, ki pišejo zgodbo o uspehu z inovativnimi pristopi in so organizirale zaključno prireditev za otroke z nagradami ter animacijo.

Akcija je čudovita, otrokom prijazna in zanimiva izkušnja, s katero masovno ZD Novo mesto spodbuja k vzdrževanju zdravja zob in ustne votline ter se je veselijo tudi v naslednjem letu, ko bodo obeležili že 40. obletnico Tekmovanja za čiste zobe ob zdravi prehrani.

ZDRAVJE ZOB VPLIVA NA SPLOŠNO ZDRAVJE

Zdrava ustna votlina ima pomembno vlogo pri prehranjevanju, sporazumevanju, izražanju, vpliva pa tudi na našo samopodobo ter zunanji videz. Bolezni zob in obzobnih tkiv so močno povezane s kronično nenalezljivimi boleznimi, ki pestijo današnjo družbo in vztrajno naraščajo: debelost, bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen in okužbe dihal. Ustne bolezni lahko povzročajo tudi težave v času nosečnosti, med najpogostejšimi sta nizka porodna teža in prezgodnji porod.

SODOBNI IZZIVI ZA USTNO ZDRAVJE

Kljub vidnim napredkom zobne preventive, številke kurativnih zobozdravstvenih obravnav zaradi neustrezne higiene in pomanjkanja preventivnih obiskov, vztrajno naraščajo. Bolezenske spremembe v ustni votlini, kot so zobna gniloba - karies, bolezni obzobnih tkiv, zobne in čeljustne nepravilnosti, še vedno predstavljajo precejšen zdravstveni, družbeni in ekonomski problem. Na pogostost tovrstnih težav izrazito vpliva nepravilna tehnika ščetkanja, površnost, nerednost v izvajanju ter uživanje sladke, lepljive hrane in pijače z visoko vsebnostjo enostavnih ogljikovih hidratov.

KABINET VZGOJE ZA USTNO ZDRAVJE

V Zdravstvenem domu Novo mesto pod okriljem Zdravstveno-vzgojnega centra deluje kabinet vzgoje za ustno zdravje, kjer izvajalke v sodelovanju z zobozdravstvenem timu in naprednimi pedagoškimi pristopi izvajamo vzgojo in promocijo zdravja zob in ustne votline. V največji možni meri si prizadevamo, da otrokom že v zgodnjem otroštvu privzgojimo dobre prehranjevalne navade in navade, ki spodbujajo vzdrževanje ustnega zdravja. V otroštvu pridobljene veščine je namreč lažje prenesti in ohranjati tudi kasneje v odraslem življenjskem obdobju.