mv-uvhr1 Svet24.si

Ostanki pesticidov prisotni v treh odstotkih ...

REPORTER 39_svet Svet24.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

1684916784-frghtsjk-66-1684916718719 Necenzurirano

"Bivši zaposleni smo največji poraženci ...

setinc pasek hisa ms pl Reporter.si

To je hiša na obrobju Ljubljane, ki sta si jo ...

primoz roglic pm Ekipa24.si

Res zapušča Jumbo-Vismo? Roglič v svojem slogu ...

Lado BizovičarJoker Out Njena.si

Lado Bizovičar povedal to o svoji mlajši hčeri

krznar maribor Ekipa24.si

Se je Krznar res poslavljal od nogometašev? ...

Novice Novo mesto

Naj se kresovanje ne spremeni v požar

Piše: STA

Čas objave:
26.04.2019 11:06

Pred bližajočimi prvomajskimi prazniki so v Upravi RS za zaščito in reševanje obvestili organizatorje javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo v naravnem okolju kurili kresove, naj upoštevajo določene napotke in prepovedi. Predvsem so opozorili, da mora biti kres ves čas pod nadzorom odrasle osebe.

Uprava za zaščito in reševanje je pripravila nekaj napotkov, omejitev in prepovedi, ki jih je treba upoštevati pri kurjenju kresov. Uprava svetuje, da mora biti prostor okoli kurišča kresa očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega metra od roba kresa, hkrati pa mora biti zagotovljena požarna straža. V primeru da ta ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi materiali, kot so pesek, kamni, opeka ali kovina.

Ob vetrovnem vremenu kresa ni priporočljivo prižigati, če pa kres že gori, je treba ob pojavu močnega vetra kurjenje kresa prekiniti. Za kurjenje sicer priporočajo uporabo suhega lesa, prepovedano pa je uporabljati nevarne, vnetljive, eksplozivne in oksidativne snovi ter kuriti odpadke.

Vedno je treba po končanem kurjenju ogenj in žerjavico povsem pogasiti, priporočljivo pa je, da se kurišče prekrije z negorljivim materialom, na primer s peskom ali zemljo.

Vse organizatorje javnih prireditev so v upravi za zaščito in reševanje opomnili, da morajo biti na javnih prireditvah s kresovanjem skladno z zakonom o varstvu pred požarom zagotovljeni ustrezni ukrepi, zlasti požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci.

Če pride zaradi kresa do požara v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 o tem takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno pristojne gasilske enote. V primeru razglašene velike ali zelo velike požarne ogroženosti naravnega okolja pa je kurjenje kresov v naravnem okolju prepovedano.

Kot so pojasnili na upravi, določajo dodatne zahteve v zvezi s kurjenjem v gozdu, vključno s kurjenjem kresov, tudi predpisi o gozdovih, na primer pravilnik o varstvu gozdov. Prav tako pa lahko tudi občine s svojimi predpisi določijo še dodatne pogoje, omejitve oziroma prepovedi kurjenja.

Za posebej določena zavarovana območja lahko veljajo dodatne omejitve ali prepovedi, zato se je treba pred začetkom aktivnosti za izvedbo kresovanja prepričati oziroma pozanimati, kakšne so omejitve ali prepovedi na konkretnem območju, kjer naj bi bil kres postavljen, so še navedli.