primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

Stanislav2 Njena.si

Stanislav z delom in vrednotami navdušuje v ...

matjaz kek 24 pm Ekipa

Matjaž Kek med trenersko elito: selektorja ...

Novice Novo mesto

Naberite kostanj, pogrel vas bo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
02.10.2015 19:07

Čas je za kostanj, jesenski plod, ki je hkrati eden od simbolov tega letnega časa. Kostanj je hrana, ki greje, saj krepi krvni obtok.

Kostanj zori oktobra in novembra, njegov plod je značilne rjave barve, brez vonja, bleščeč, okrogle ali ploščate oblike, shranjen pa je v bodičastem ovoju. Ovoj pod bodečo lupino skriva od enega do tri plodove.

Kostanj je mogoče kombinirati tako s slanimi kot sladkimi jedmi.

Kostanj vsebuje veliko ogljikovih hidratov in malo maščob. Jemo pečenega ali kuhanega. Kostanj je s svojo obliko in barvo primeren tudi za dekoracijo.

Tradicionalna kitajska medicina priporoča kostanj kot hrano in zdravilo. Jeseni prehajamo na hrano, ki greje. Kostanj je v tem letnem času odlična izbira, saj je po naravi topel, po okusu sladek, krepi želodec in ledvice, torej organe, ki so jeseni in pozimi "energetsko šibkejši".