pomlad, tromostovje, ljubljana Svet24.si

Ljubljana na dnu lestvice najčistejših mest v ...

medved, covasna, romunija Svet24.si

Medvedka napadla motorista, ki so ga našli ...

asta vrečko, robert golob, matjaž han Necenzurirano

Kdaj pride SDS na oblast? Ko se leva sredina ...

IT-marjan fabjan-pl Reporter.si

Afera Fabjan: Nič takega ni, če se je drl na ...

tadej pogacar pm Ekipa

Pogačar s kletvico nad Vingegaarda, nato pa ...

Preventivno gasilsko vozilo_Art kamp 3 Svet24.si

Požar doma: preverite, kako ukrepati

petrol, pot-neustavljivih, kopalisce-tivoli, energetska-prenova, ljubljana, mol Svet24.si

Energetske spremembe, s katerimi zmagamo vsi

Novice Novo mesto

Naberite kostanj, pogrel vas bo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
02.10.2015 19:07

Čas je za kostanj, jesenski plod, ki je hkrati eden od simbolov tega letnega časa. Kostanj je hrana, ki greje, saj krepi krvni obtok.

Kostanj zori oktobra in novembra, njegov plod je značilne rjave barve, brez vonja, bleščeč, okrogle ali ploščate oblike, shranjen pa je v bodičastem ovoju. Ovoj pod bodečo lupino skriva od enega do tri plodove.

Kostanj je mogoče kombinirati tako s slanimi kot sladkimi jedmi.

Kostanj vsebuje veliko ogljikovih hidratov in malo maščob. Jemo pečenega ali kuhanega. Kostanj je s svojo obliko in barvo primeren tudi za dekoracijo.

Tradicionalna kitajska medicina priporoča kostanj kot hrano in zdravilo. Jeseni prehajamo na hrano, ki greje. Kostanj je v tem letnem času odlična izbira, saj je po naravi topel, po okusu sladek, krepi želodec in ledvice, torej organe, ki so jeseni in pozimi "energetsko šibkejši".