mercator, koronavirus, medvode, vrsta Svet24.si

Mercator zapira več kot 40 trgovin po državi, ...

malaosojnica Svet24.si

Na Mali Osojnici pohodnik za psom usodno omahnil v...

zd-bežigrad, vrsta Necenzurirano

To je Slovenija, kjer čakamo in plačujemo. Smo ...

janez jansa sds pl Reporter.si

Janez Janša zmagal že pred kongresom - v SDS ni ...

primoz roglic Ekipa

Roglič bo lov na zmago na Giru začel na zelo ...

Kate Middleton, videz Njena.si

Kate Middleton navdušila s pričesko in poklonom ...

camino-krk, camino-de-santiago, krk, hrvaška Svet24.si

Romarska pot, ki jo Hrvati ohranjajo že več kot ...

Novice Novo mesto

Naberite kostanj, pogrel vas bo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
02.10.2015 19:07

Čas je za kostanj, jesenski plod, ki je hkrati eden od simbolov tega letnega časa. Kostanj je hrana, ki greje, saj krepi krvni obtok.

Kostanj zori oktobra in novembra, njegov plod je značilne rjave barve, brez vonja, bleščeč, okrogle ali ploščate oblike, shranjen pa je v bodičastem ovoju. Ovoj pod bodečo lupino skriva od enega do tri plodove.

Kostanj je mogoče kombinirati tako s slanimi kot sladkimi jedmi.

Kostanj vsebuje veliko ogljikovih hidratov in malo maščob. Jemo pečenega ali kuhanega. Kostanj je s svojo obliko in barvo primeren tudi za dekoracijo.

Tradicionalna kitajska medicina priporoča kostanj kot hrano in zdravilo. Jeseni prehajamo na hrano, ki greje. Kostanj je v tem letnem času odlična izbira, saj je po naravi topel, po okusu sladek, krepi želodec in ledvice, torej organe, ki so jeseni in pozimi "energetsko šibkejši".