408850861_18310344031186938_1594247027150297095_n Svet24.si

Priljubljeni slovenski pevec postal očka

vanja gjorčevska, spomin Svet24.si

Mami brutalno umorjene Vanje se je najbolj ...

pcr-testiranje, test, stanežiče Necenzurirano

Zakaj lačni Jug ne verjame sitemu Švabu (PREJELI...

logar irgl Primoz Lavre Reporter.si

Anže Logar in Eva Irgl sta kot dva zlata ...

doncic dunn Ekipa24.si

V glavo! Dunn napadel Dončića, ta pa sodniku v ...

princ Harry v bokarskem položaju Odkrito.si

Harry in Meghan - kdo laže?!

luka doncic intervju Ekipa24.si

Dončić je nasmejal z intervjujem po tekmi, ko se...

Novice Maribor

Na znamki tudi Kettejev vodnjak

Piše: STA

Čas objave:
22.09.2023 08:42

Pošta Slovenije bo danes izdala novo serijo priložnostnih znamk, ki bodo tokrat izšle v serijah živalstva, varnosti v prometu, spomenikov slovenske tehniške dediščine in vodnjakov na Slovenskem. V sklopu Evropskega tedna mobilnosti bo na temo Bodi (pre)viden - varnost pešcev, ki opozarja na pomembnost vidnosti pešcev in uporabo odsevnih predmetov.

Kot so sporočili iz Agencije za varnost prometa, gre za drugo v seriji znamk Varnost v prometu, izšla pa bo v poli s 25 znamkami in z nominalo B. V naslednjih treh letih bodo izšle še znamke, ki javnost opozarjajo na varno vožnjo brez mobilnega telefona, varnost kolesarjev ter pravilno vožnjo po avtocestah. Prva, ki je izšla lani, je opozarjala na nujnost uporabe varnostnega pasu za vse potnike na vsaki, tudi najkrajši poti.

Ob tem na agenciji v zvezi z letošnjo znamko opozarjajo, da je med letoma 2016 in 2022 kar 50 pešcev umrlo v temnem delu dneva, pri čemer niti eden ni nosil odsevnika niti na oblačilih ni imel odsevne površine. Pešce, ki veljajo za najbolj ranljive udeležence v prometu, najpogosteje ogrožajo vozniki motornih vozil, ki so v približno 70 odstotkih povzročitelji prometnih nesreč.


V seriji živalstvo bo danes na treh znamkah v polah s po 25 znamkami in na eni znamki v bloku predstavljen polh. Ta nočno aktivna vrsta glodavcev in izvrsten plezalec večino aktivnega dneva preživi v drevesnih krošnjah. Prespi v kraškem podzemlju, drevesnem duplu ali ptičji valilnici, prezimuje pa v zemlji. Dinarski gozdovi so edino območje na svetu, kjer so ljudje polhe zaradi njihove občasne številčnosti lovili za prehrano in kožuhe in so zlasti pomemben del tradicije na Notranjskem in Kočevskem.

Serijo znamk o spomenikih slovenske tehniške dediščine bo dopolnila znamka z motivom radijskega sprejemnika Slavček, ki ga je od leta 1952 izdelovala tovarna Telekomunikacije Ljubljana in je po doslej znanih podatkih prvi takšen serijski proizvod v Sloveniji. Podjetje je leta 1961 postalo del Iskre, v njem pa so pozneje izdelovali tudi televizijske sprejemnike. Uspešna zgodba se je končala s stečajem podjetja leta 1991.

V seriji slovenskih vodnjakov pa bo tokrat predstavljen marmorni vodnjak na Glavnem trgu v Novem mestu, znan tudi kot Kettejev vodnjak. Leta 1992 je bil razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena.