DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

Hakl Todorovič Necenzurirano

Nekdanja lastnika Večera gradita luksuzna ...

erika znidarsic2 Reporter.si

Tragikomedija: Urbanija se je hvalil z gledanostjo...

rok kronaveter Ekipa24.si

Brez zadržkov! Odpisani Kronaveter tudi o sporni ...

Indira Ekić navdušila z drzno obleko Njena.si

Indira Ekić navdušila z drzno obleko

Granerud Ekipa24.si

Drama na treningu! Najboljši smučarskih skakalec...

Novice Novo mesto

Na Novomeškem za sofinanciranje obresti podjetniških posojil doslej nekaj nad 100.000 evrov

Piše: STA

Čas objave:
12.12.2022 13:17

Mestna občina Novo mesto je s predstavniki 20 podjetij danes podpisala pogodbe za letošnjo največ 50-odstotno denarno pomoč pri plačevanju obresti bančnih posojil. S tovrstno pomočjo so na novomeški občini začeli leta 2017 in do zdaj zanjo namenil skupaj nekaj nad 100.000 evrov. Za letos je za ta namen predvidenih skupaj 15.000 evrov.

Projekt subvencioniranja obresti podjetniških posojil je namenjen reševanju problema rasti stroškov financiranja, s katerimi se srečujejo novomeška podjetja in drugi upravičenci v občini, je ob podpisu pogodb pojasnil novomeški župan Gregor Macedoni.

S pomočjo želijo preprečiti finančno izključenost pri financiranju in predvsem malim ter mikro podjetjem, samostojnim podjetnikom, socialnim podjetjem in posameznikom z dopolnilno dejavnostjo omogočiti dostop do finančnih virov, je dodal.

Zavzemajo se sicer za vzpostavitev celovitega izvozno usmerjenega podjetniškega podpornega okolja jugovzhodne Slovenije, občinska denarna pomoč pa je namenjena delnemu ali celotnemu povračilu upravičenih stroškov, povezanih z najemom podjetniških posojil.Med pričakovanimi ugodnimi učinki je župan navedel ohranitev delovnih mest, krepitev zaposlenosti, zniževanje stopnje brezposelnosti in občinski gospodarski razvoj.

Mestna občina Novo mesto sicer najbolj prodornim in naložbeno usmerjenim podjetjem na območju pomaga tudi prek t. i. garancijske sheme za Dolenjsko in regijske štipendijske sheme, je še dejal Macedoni.

Župan je pogodbe podpisal s podjetji in samostojnimi podjetniki: Brivnica Edis Osmanović, Doksia, Finskatt, Fit Floor, Gedžo, GM, Go4panda, Kaway, Minitour, Mizarstvo Bogovič, Napro biro, Pacom trgovina in storitve, Senčila Medle, Steklarstvo Vidmar, Tianas, Trata Novo mesto, Turk-si, Vinet, Vivasan in samostojni podjetnik Zdravko Kastelic.