pes-luna-drevo-zajem-slike Svet24.si

Video: Pogrešanega psa našli na nenavadnem mestu

alkohol Svet24.si

Indijec z 2,9 promila alkohola v krvi razgrajal v ...

tonin vrtovec cigler kralj nsi Necenzurirano

Logar prihaja, da uniči NSi #komentar

robert golob vlada Reporter.si

Načrt za rušenje Goloba: kaj zoper predsednika ...

primoz roglic Ekipa24.si

Kolesarka vojna za velikega talenta! Vpleteni pa ...

profimedia-0828196615 Odkrito.si

Kate in William s to fotografijo razdelila javnost...

matkovic cedevita olimpija 23 af Ekipa24.si

Zmaji v ligi ABA pokazali drugačen obraz in ...

Novice Kostel/Delnice

Na mostu na Kolpi tradicionalno srečanje prebivalcev Kostela in Delnic

Piše: STA

Čas objave:
28.12.2019 09:07

Na mejnem prehodu Petrina so se včeraj na tradicionalnem novoletnem srečanju sestali prebivalci slovenske in hrvaške obmejne občine, Kostela in Delnic. Prebivalci obeh držav, ki jih reka Kolpa, kot zatrjujejo, nikoli ni ločevala, imajo podobne težave. Med drugim jih moti ograja na meji in povečano število nezakonitih prehodov meje.

Občani Kostela in Delnic so se tradicionalno srečali na mejni črti na mostu na Kolpi. Sosedov z obeh strani meje reka Kolpa nikoli ni ločevala, ampak jih povezuje. Zato je za njih po poročanju TV Slovenije zelo moteča ograja na meji.

Po besedah župana Kostela Ivana Črnkoviča je zato njihovo edino upanje vstop Hrvaške v schengen, česar si želijo na obeh straneh meje. Črnkovič ob tem upa, kot je dejal za TV Slovenija, da ne bodo dobili "še kakšne porcije" oziroma dodatnih kilometrov ograje.

Sicer pa si prebivalci obeh držav poleg naraščanja nezakonitih prehodov meje - teh je bilo letos več kot 1500 - delijo tudi druge težave, kot so slabe ceste in odseljevanje mladih. A tako v Kostelu kot v Delnicah verjamejo, da neokrnjena narava ponuja odlične možnosti za razvoj turizma. Župan Kostela je tako Hrvatom predlagal tudi čezmejni program turizma, da bi skupaj razvijali turistično ponudbo ob Kolpi.