Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Sevnica

Na Lisci nadaljujejo prenovo Tončkovega doma

Piše: STA

Čas objave:
21.01.2020 13:05

Sevniška občina, ki je od Planinskega društva Lisca in Planinske zveze Slovenije leta 2014 lastniško prevzela priljubljeno posavsko planinsko točko Tončkov dom na 948 metrov visoki Lisci, bo letos nadaljevala njegovo prenovo. V sanacijo strehe in druge posege je že lani vložila 110.000 evrov in prenovo vključila tudi v poseben trajnostni projekt.

Na sevniški občini so navedli, da so za omenjeni partnerski projekt Trajnostni razvoj Lisce za zdravo Posavje iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja predlani dobili odobreno 150.000 evrov podpore, za urejanje Tončkovega doma in njegove okolice pa so poiskali še druge denarne vire.

Tako je denimo namestitev skoraj 70.000 evrov vredne rastlinske čistilne naprave sofinanciral sklad Si.Voda in pokril dobre štiri petine stroškov, občina pa je prenovo Tončkovega doma vključila tudi v projekt razvoja turistične ponudbe na Lisci.

Občina se bo sicer letos lotila prenove kuhinje Tončkovega doma in ureditve tamkajšnjega tematskega prostora. Dela bodo začeli v začetku februarja, zaradi česar bo Tončkov dom do predvidoma maja zaprt. Glede na to, da tega ob omenjenem zaprtju zapušča tudi njegov dolgoletni najemnik in oskrbnik Gostinstvo Krašovec, pa bo občina ob prenovi izvedla javni poziv za oddajo ponudb za njegov najem.

Sicer pa so bile infrastrukturne posodobitve, ki jih je občina izvedla zadnja leta, usmerjene v okrepitev privlačnosti Lisce "kot celostno oblikovane turistične ponudbe, vključujoč ustrezne komunikacijske povezave, otrokom in mladostnikom prijazne igralne in športne površine, urejene zunanje površine za počitek po vzponu na Lisco, gostinsko ponudbo in podobno", so dodali.

V okviru projekta trajnostnega razvoja Lisce so med drugim izobrazili vodnike za Jurkovo učno pot po Lisci, s sodelovanjem Komunale Sevnica so uredili stopnišči pod Tončkovim domom in prostor nekdanjega balinišča. Poskrbeli so še za nove mize, klopi in panoramski daljnogled.

Lisca je sicer eden najvišjih vrhov Posavja z dolgoletno planinsko, turistično in športno tradicijo in s tem tudi ena izmed osrednjih točk razvoja turistične ponudbe v Občini Sevnica. Osrčje in turistični utrip Lisce predstavlja tudi Tončkov dom, občina pa Lisco opredeljuje kot celostno povezano turistično območje, katerega razvoj bo tudi v prihodnje podpirala.

Pri tem bo sodelovala z različnimi partnerji, ki soustvarjajo in sooblikujejo razvoj občinskega sonaravnega zelenega turizma, so še zapisali na sevniški občini.