krava Svet24.si

Krava napadla ženico, ta se je sama splazila do ...

soba študentka 250 Svet24.si

Začel se je lov na študentske postelje, ...

Ursula Gawish in Damijan Janković Necenzurirano

Damijan Janković nič več v osebnem stečaju. ...

novak jansa pl sr Reporter.si

Janša Novakovi očita, da je v tujini kritizirala...

slovenija Ekipa24.si

Škandal! Glejte, kakšnega zadetka v Zenici niso ...

alex-the-dancer Njena.si

Zabavljač 'Alex the dancer' v resnici komaj ...

porsche doncic Ekipa24.si

Želite kupiti Dončićevo 'zverino'? Lukov ...

Novice Kočevje

Neurje povzročilo približno 600.000 evrov škode

Piše: STA

Čas objave:
14.08.2019 12:23

V Kočevju, kjer so do ponedeljka zbirali vloge za ocenjevanje škode zaradi posledic julijskega neurja, so skupaj prejeli 31 vlog. Komisija, ki jih je obdelala, je ugotovila, da so oškodovanci skupaj prijavili približno 100.000 evrov škode na objektih in stvareh. Preostala škoda naj bi po občinski oceni dosegla še približno pol milijona evrov.

Kočevski župan Vladimir Prebilič je povedal, da so vloge o škodi, ki sta jo toča in močan veter povzročila na objektih in stvareh, vnesli v državni spletni program za ocenjevanje škode AJDA, država pa bo skladno z zakonodajo odločila, v kateri višini jih bo priznala in poplačala.

Preostalo škodo v gozdovih, na vodotokih, kulturni dediščini, državnih cestah in v gospodarstvu so ocenjevali Zavod za gozdove Slovenije, Direkcija RS za vode, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Direkcija RS za infrastrukturo, je pojasnil.

V Kočevju sicer želijo, da bo država, ki bo morala upoštevati tudi poročila drugih v omenjenem julijskem neurju prizadetih občin, denimo ptujske, po zakonu, ki omogoča poplačilo škode, sprožila ustrezne postopke.

Župan pričakuje, da se bo to zgodilo že septembra in da bodo najbolj pereče primere lahko sanirali še pred zimo, ki se, kot je opozoril, na Kočevskem oz. tamkajšnjem demografsko ogroženem območju začenja prej kot drugje po državi.

Dodal je, da so sicer prve posledice neurja v Kočevju že sanirali in bili pri tem deležni pomoči centra za socialno delo ter Rdečega križa. Čaka jih je še sanacija nekaterih hiš in predvsem njihove poškodovane notranjosti, je še povedal Prebilič.

Po podatkih kočevske civilne zaščite je julijsko neurje z viharnim vetrom, nalivom in tudi s točo predvsem v Kočevju in njegovi okolici razkrilo nekaj tovarniških ostrešij, več ostrešij stanovanjskih hiš in zalilo več kleti ter drugih objektov. Veliko škodo je za sabo pustilo na kočevskem pokopališču. Uničilo je tudi več poljščin in poškodovalo gozdno drevje.

V Občini Kočevje so sicer zabeležili nekaj več kot 50 dogodkov, na območju samega Kočevja, ki je bilo najhuje prizadeto, pa 44. Veliko je bilo tudi podrtih dreves, zaradi katerih so morali začasno zapreti glavno cesto proti Ljubljani. Hkrati je za približno dve uri brez elektrike ostalo približno 15 vasi v okolici Kočevja, skoraj 800 objektov pa je bilo brez elektrike še več ur po neurju.

Minister za okolje in prostor Simon Zajc je ob svojem obisku Kočevja dan po neurju ocenil, da naj bi povzročena škoda skupaj s preostalimi prizadetimi območji zadoščala zahtevam za dodelitev državne pomoči.