mv-uvhr1 Svet24.si

Ostanki pesticidov prisotni v treh odstotkih ...

REPORTER 39_svet Svet24.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

pocivalsek blagovne rezerve-bobo Necenzurirano

Počivalšek dela za sina bivšega izraelskega ...

setinc pasek hisa ms pl Reporter.si

To je hiša na obrobju Ljubljane, ki sta si jo ...

primoz roglic pm Ekipa24.si

Res zapušča Jumbo-Vismo? Roglič v svojem slogu ...

tilen-lotrič Odkrito.si

»Vsi smo vsaj enkrat šli čez bolečo zvezo«

krznar maribor Ekipa24.si

Se je Krznar res poslavljal od nogometašev? ...

Novice

Na kapiteljski zvonik po najlepši razgled v Novem mestu

Piše: R. K.

Čas objave:
25.06.2022 12:08

V Novem mestu so včeraj slavnostno odprli novo turistično pridobitev – razgledno ploščad v zvoniku stolne cerkve sv. Nikolaja, ki obiskovalcem ponuja čudovite razglede na Trško goro, Gorjance s Trdinovim vrhom, mestno jedro ter Marof in širšo okolico.

Do razgledišča na višini 24 metrov vodi 126 notranjih stopnic, kar štirje zvonovi na vrhu nove razgledne ploščadi pa pričajo o bogati dediščini najstarejše cerkvene stavbe v Novem mestu. Investicijo v vrednosti skoraj 270.000 evrov (z DDV) je financirala Mestna občina Novo mesto, občani Novega mesta pa bodo lahko razgledišče do konca avgusta obiskali po simbolični ceni en evro.

Kot je na odprtju razgledne ploščadi povedal župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, bo razgledišče obogatilo novomeško turistično ponudbo in obiskovalcem ponudilo izjemne poglede po novomeški okolici. »Gre za pomembno podporno turistično atrakcijo, ki smiselno nadgrajuje prenovljeno mestno jedro. Prepričan sem, da bomo Novomeščani svojim gostom ponosno razkazovali lično urejeno notranjost in razglede kapiteljskega zvonika, « je še dodal župan.

Razgledna ploščad ne omogoča samo osupljivega razgleda, ampak je tudi pravo doživetje srednjeveških zidov, ki skrivajo bogato zgodovino. Cerkev sv. Nikolaja na Kapitlju iz 15. stoletja je kulturni spomenik lokalnega pomena in stoji na lokaciji, ki je tudi sicer bogata z raznovrstnimi kulturnimi spomeniki. Cerkev je eden od bolj prepoznavnih simbolov Novega mesta in je zaradi tega še posebej dragocena. Kot je v nagovoru na odprtju razgledišča povedal vodja območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) Dušan Štepec, »si zaradi njene izjemne spomeniške vrednosti  na zavodu ves čas prizadevamo, da se posegi na njej načrtujejo skrbno in previdno z namenom ohranjanja avtentičnosti spomenika, reverzibilnost posegov in kompatibilnost vgrajenih materialov. Tako je tudi umestitev novih stopnic in ureditev razgledne ploščadi na zvoniku stolne cerkve v skladu s konservatorsko doktrino.«            

Novo pridobitev je blagoslovil novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje, ki je ob tem izpostavil: »Prenova notranjosti zvonika stolne cerkve sv. Nikolaja in ureditev razgledne ploščadi bosta obiskovalcem zvonika omogočili pogled na naše lepo mesto in njegovo okolico. S tem naš mogočni zvonik sporoča dvoje: najprej s svojo pojavnostjo pogled človeka usmerja k Bogu, z razgledom pa nam pokaže na čudovito stvarstvo, ki ga bomo lahko opazovali. Želim, da melodija zvonov in pogled na čudovito stvarstvo bogatita dušo in naše medsebojne odnose.«

Razgledna ploščad je že odprta za širšo javnost, obiskovalci si lahko vstopnice zagotovijo na spletu ali na TIC Novo mesto na Glavnem trgu in na blagajni Kulturnega centra Novo mesto, kasneje pa se jim bodo pridružile še druge lokacije. Ob nakupu v TIC in v KCJT za Novomeščane do konca avgusta velja promocijska cena.