alenka-pinterič Svet24.si

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne ...

ana-petrič Svet24.si

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega ...

donald trump Necenzurirano

Trumpovi psi na žaru in hrčki na buzari. ...

Borut Mersak-f-Boris Jaušovec vecer Reporter.si

Molk Slovenca iz Bratislave iz Spiritove zgodbe o ...

ceferin Ekipa

Čeferin razkril, kako je zadovoljen z novo LP, ...

Irena-Kohont Njena.si

Poslovila se je pevka, znana po pesmi 'Bil je tako...

kevin pozo kolo Ekipa

Velika tragedija: Mladi kolesar umrl, potem ko ga ...

Novice Nm

Na Gradežu jaslice pri vsaki hiši

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.12.2012 21:13

Na Gradežu, v občini Velike Lašče, je tamkajšnje Društvo za ohranjanje dediščine pripravilo že peto razstavo božičnih jaslic. Postavili so jih 138, kar je največ doslej.

Voden ogled bo v nedeljo, 22. decembra in v nedeljo , 6. januarja, ob 17. uri s kulturnim programom.

Kot je dejal predsednik društva Boris Zore je društvo božični čas pričakalo s 138 različnimi jaslicami, kar je največ doslej. Namestili so jih na najbolj obiskanih točkah terasaste planote (v skednjih, črni kuhinji, točilnici, hlevu, svinjaku, v votlinah na drevju, na dvoriščih, kapelah…) , ki se ponaša z bogato povestjo.

Jaslice so člani društva izdelovali iz različnih materialov. Uporabljali so glino, vosek, papir, mavec, mah, beton , keramiko, borovo in orehovo lupino, les, koruzne storže, lubje, mavec, stiropor, krušno testo … Nekatere so še posebej zelo zanimive. 150 let stare iz lesa izrezljane ter one iz papirja, ki so bile last župnika Janeza Jereba iz Škocjana.

Pri izdelavi jaslic so uporabljali glino,vosek, papir, mavec, mah, beton , keramiko, borovo in orehovo lupino, les, koruzne storže, lubje, mavec, stiropor, krušno testo …Največ jaslic je na ogled na ogled v vaški sušilnici sadja, ki je osrednji vaški kraj snidenja. Žive so uprizorili skavti iz škocjanske fare. »Vsakdo je v jaslice vložil svoj delček domišljije, celota pa je pravljična, » je dejal Marko Šavli, ki je poskrbel, da so na Gradežu, naselje šteje 180 duš poskrbeli za rekordno razstavo. Res je vredna ogleda in občudovanja.