primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

šeško oblak Ekipa

Dvoboj Oblaka in Šeška se je začel ...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Novice Brežice

Na Brežiškem letos občutno več turistov

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
29.09.2015 13:17

V brežiški občini letos pričakujejo približno 20.000 prenočitev več kot lani, ko so jih zabeležili dobrih 610.000. Zadovoljni so tudi z obiskom brežiških prireditev, tamkajšnjih kulturno-turističnih ponudnikov in zavodov, ki se je letos povečal za približno petino. Ugodne izide na občini pripisujejo ustrezni turistični strategiji in vlaganjem.

Direktorica brežiškega Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Mateja Gerjevič je na današnji novinarski konferenci navedla, da občina za turizem letno nameni nekaj več kot četrt milijona evrov. Hkrati je pohvalila dobro sodelovanje z občino in drugimi kulturno-turističnimi ponudniki.

V Brežicah, kjer skušajo zadnja leta obisk mestnega jedra popestriti s številnimi prireditvami, festivali in drugimi turističnimi zanimivostmi, so predvsem ponosni na tamkajšnji petdnevni festival Brežice, moje mesto, kot ocenjujejo, pa jim je dobro uspela tudi oživitev mestne promenade, je še dejala.

Po podatkih Anje Antončič, vodje Centra za podjetništvo in turizem, ki deluje v sklopu prej omenjenega občinskega zavoda, je festival Brežice, moje mesto letos skupaj obiskalo približno 21.000 obiskovalcev, 15.000 jih je do avgusta obiskalo leta 2012 prenovljeno in turizmu namenjeno mestno hišo, približno 35 drugih prireditev pa se je udeležilo približno 6500 ljudi.

Na omenjenem centru so pri predstavitvi brežiške mestne kulturno-turistične ponudbe začeli sodelovati tudi z bližnjimi Termami Čatež, ki so svojim gostom paketno ponudile obisk brežiških prireditev. Skupno sodelovanje nameravajo še okrepiti, je še povedala Antončičeva.

Okrepljen obisk, predvsem med junijem in jesenjo, ko jih je obiskalo nekaj več kot 14.000 ljudi, so zabeležili tudi v brežiškem Posavskem muzeju. Po besedah direktorice Alenke Černelič Krošelj, jih je prejšnja leta letno obiskalo približno 20.000 obiskovalcev, ob dobrem poletnem obisku pa si jih letos obetajo predvidoma tretjino več.

Dober muzejski obisk sicer pripisujejo odmevni razstavi, povezani s številnimi dogodki ob letošnji 500-letnici največjega slovenskega kmečkega upora, lastnim nekaj manj kot 90 prireditvam, prenovi muzejske trgovine in prilagojenemu delovnemu času. V poletnih mesecih so namreč čas za ogled muzejskih zbirk podaljšali tudi do 21. ure, je še povedala Černelič Krošljeva.

Brežiški župan Ivan Molan je letošnji ugodni turistični izid pripisal sprejetju potrebnih občinskih aktov, občinski turistični strategiji, številnim prireditvam, vplivu tamkajšnje Fakultete za turizem, naložbam v turistične objekte, zavode ter druge s to dejavnostjo povezane organizacije, ki so v brežiški občini skupaj z evropskimi sredstvi do zdaj presegle milijonov evrov.

Direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj


Direktorica ZPTM Brežice Mateja Gerjevič