mv-uvhr1 Svet24.si

Ostanki pesticidov prisotni v treh odstotkih ...

REPORTER 39_svet Svet24.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

1684916784-frghtsjk-66-1684916718719 Necenzurirano

"Bivši zaposleni smo največji poraženci ...

setinc pasek hisa ms pl Reporter.si

To je hiša na obrobju Ljubljane, ki sta si jo ...

primoz roglic pm Ekipa24.si

Res zapušča Jumbo-Vismo? Roglič v svojem slogu ...

Pogovori o njegovem vodenju jutranjih poročil in oddaje Politično na RTV Slovenija že potekajo, kar Odkrito.si

Voditelj Nejc Krevs odkrito o razrešitvi

krznar maribor Ekipa24.si

Se je Krznar res poslavljal od nogometašev? ...

Novice Žužemberk

Na Borštu pri Ajdovcu na Žužemberškem odprtje vodohrana

Piše: STA

Čas objave:
13.11.2018 13:55

Žužemberška občina na Borštu pri Ajdovcu danes odpira nov vodohran z infrastrukturo, ki so ga zgradili v okviru medobčinskega kohezijskega projekta suhokrajnske vodooskrbe. Omenjena naložba je brez davka stala 170.000 evrov, hkrati so še zgradili več kot 12 kilometrov povezovalnih vodov v vrednosti približno 2,3 milijona evrov.

Na žužemberški občini so povedali, da prostornina vodohrana na Borštu znaša sto kubičnih metrov, graditi so ga začeli aprila lani in gradnjo skladno z načrti končali te dni.

Zgradili so ga v okviru septembra 2016 začetega projekta Suhokranjski vodovod, pri katerem ob nosilni Občini Žužemberk sodelujejo občine Mirna Peč, Dolenjske Toplice, Kočevje in Dobrepolje. Celotno naložbo so sprva ocenili na dobrih 36 milijonov evrov, tri četrtine potrebnega denarja bodo dobili iz evropskih virov in od države.

Koordinator projekta oskrbe s pitno vodo Suhe krajine Rafko Križman je STA povedal, da po vseh drugih potrebnih uradnih postopkih redno uporabo suhokranjskega vodovodnega omrežja načrtujejo konec prihodnjega leta, prve dele omenjene vodovodne infrastrukture pa sicer že preizkušajo.


Križman je še ocenil, da projekt v popolnosti teče, kot so ga zastavili, in ga nameravajo v njegovem osnovnem oz. primarnem delu ob ugodnih pogojih fizično končati do konca leta, nakar jih čakajo še nekatere sekundarne povezave.

Po podatkih žužemberške občine bo celotna naložba zanesljivo vodooskrbo zagotovila skoraj 14.000 prebivalcem petih občin severozahodnega pretežno dolenjskega kraškega območja.

V Občini Žužemberk je sicer brez zanesljive vodooskrbe še približno petina oz. tisoč prebivalcev, v tamkajšnjih vodovodih pa nimajo uravnoteženega pritiska. Sicer pa bo projekt povezal partnerske občine in jim zanesljivo oskrbo s kakovostno pitno vodo z dopolnjevanjem iz izvirov v drugih občinah omogočil tudi v primeru okvar in sušnih obdobij.

Celoten projekt obsega gradnjo in hidravlično ureditev skupaj več kot 152 kilometrov cevovodov ter vodovodov, gradnjo sedmih črpališč oz. pet novih in dve nadgradnji, 16 vodohranov, od katerih je sedem novogradenj in devet nadgradenj, 16 razbremenilnih jaškov, 18 reducirnih in enajst merilnih jaškov.