pivo na cesti Svet24.si

Zaboji piva padli s tovornjaka na cesto in zaprli ...

soba študentka 250 Svet24.si

Začel se je lov na študentske postelje, ...

Ursula Gawish in Damijan Janković Necenzurirano

Damijan Janković nič več v osebnem stečaju. ...

novak jansa pl sr Reporter.si

Janša Novakovi očita, da je v tujini kritizirala...

slovenija Ekipa24.si

Škandal! Glejte, kakšnega zadetka v Zenici niso ...

Pogovori o njegovem vodenju jutranjih poročil in oddaje Politično na RTV Slovenija že potekajo, kar Odkrito.si

Voditelj Nejc Krevs odkrito o razrešitvi

porsche doncic Ekipa24.si

Želite kupiti Dončićevo 'zverino'? Lukov ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Morske živali naj ne bodo igrača

Piše: STA

Čas objave:
29.07.2019 05:45

V vročih poletnih dneh se otroška igra rada preseli na obalo. A kot opozarjajo v društvu za varovanje okolja in pomoč v stiski Reks in Mila, naj ta ne vključuje morskih živali. Te naj ostanejo v morju, opazuje in občuduje pa naj se jih z razdalje, so v sporočilu za javnost zapisali v društvu.

"Nikoli ne pozabimo, da so tudi prebivalci morja čuteča bitja, ki občutijo bolečino," so opozorili v društvu Reks in Mila. Starši naj pazijo, da njihovi otroci zaradi radovednosti ali zabave ne prinašajo živih živali iz morja in jih uporabljajo kot igrače. Kot opozarjajo, otroci kasneje poškodovane živali zavržejo oz. nanje pozabijo in jih posledično prepustijo počasnemu trpljenju ter umiranju na soncu.

"Spoštujmo prav vsa živa bitja, ki so prebivalci našega morja! Mnoge vrste so tik pred izumrtjem. Če opazimo nepravilno ravnanje in ogrožanje življenj živali, reagirajmo. Poskusimo sami razložiti ljudem, da to ni prav. Lahko tudi anonimno pokličemo na policijo," poudarjajo v društvu.

morje jelly3.jpg

Opozorili pa so tudi na odnos do kopenskih živali. V društvu tako svetujejo, da naj gre pes skupaj z lastniki na počitnice. Potuje naj se z avtom, in sicer zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko je hladneje. Vožnjo naj se tudi večkrat prekine in opravi krajši sprehod s psom. Okna naj bodo zaprta zaradi prepiha, prav tako pa naj se izogiba klimi. Kot še dodajajo, se za psa lahko poišče tudi pasji hotel.

Psom v vročini največjo nevarnost predstavlja pregretje, saj se hladi le preko jezika in blazinic na tačkah. Znaki pregretja so pospešeno dihanje, omotičnost in apatičnost. Pes leži, a je zelo nemiren, sluznice ima blede. Če s prstom pritisnete ob dlesen in se le ta ne postavi nazaj v treh sekundah, je pes dehidriran in ima lahko vročinski udar. V društvu pri te posebej opozarjajo, da naj se pregretega psa ne poliva z mrzlo vodo, saj je to smrtno nevarno in naj se čim hitreje poišče pomoč veterinarja.

Kaj pa mačke? V društvu svetujejo, naj se ob odhodu poišče prijaznega človeka, ki bo mačko vsak dan obiskal in jo vsaj dvakrat na dan nahranil ter ji pospravil stranišče.