pexels-kampus-7492984 Svet24.si

Ko želimo ugajati vsem: kako prepoznati in ...

pexels-kampus-7492984 Svet24.si

Ko želimo ugajati vsem: kako prepoznati in ...

1709810217-b60k7573-1709810199762 Necenzurirano

Omrežje velikega mojstra: lovke prostozidarjev v ...

mestni svet seja STA Reporter.si

Golobova točka preloma: lahko vlada še zdrži do...

uroš zorman Ekipa

Zorman o tragediji: Bil je naš kolega - policija ...

položnica, račun, ogrevanje Svet24.si

V pričakovanju prvih položnic za ogrevanje: ...

MSP7_2 Svet24.si

Srčna zgodba socialne oskrbovalke vas bo ...

Novice

Mlada portugalka

Piše: Oglasno sporočilo

Čas objave:
13.10.2022 06:00

Prireditev Mlada portugalka poteka tretjo soboto v mesecu oktobru od leta 2009. Portugalka ali po belokranjsko »potrgalka« je vino prelepe rdeče barve. Je sveža, pitna, s prijetno sadno aromo in z mehkim, s polnim okusom, zaradi česar jo mnogi poznavalci vin uvrščajo med najboljša mlada rdeča vina.

Kot zgodnja sorta grozdja se trga kmalu po 15. septembru. Mošt je primeren za pitje že tretji dan po trgatvi. Po navadi je portugalka godna za prodajo iz soda že konec septembra ali vsaj do 15. oktobra. V tem času dozori kostanj, ki ga je v Beli krajini obilo. Kako krasna kombinacija je mlado vino portugalke in pečen kostanj, vedo povedati vsi, ki se udeležijo prireditve Mlada portugalka v Beli krajini.

Na prireditveni prostor pred metliški grad se že v zgodnjih popoldanskih urah na vozu pripeljeta kraljica metliške črnine in predsednik Društva vinogradnikov Metlika s sodom vina mlade portugalke. Priznani enolog zabije pipo v sod in točenje portugalke se začne.

Običaj na prireditvi je prav tako trganje modre kavčine, potomke najstarejše trte z mariborskega Lenta, ki raste pred metliškim gradom. Trgatev poteka po starem običaju, ko grozde ročno stiskajo in ločijo jagode od pecljev. Grozdne jagode kraljica metliške črnine stlači z bosimi nogami, na Martinovo soboto se pa dobljen mošt krsti v vino. Obiskovalci z vseh koncev tako z Belokranjci uživajo v jesenskem večeru v domači kulinariki, pečenem kostanju in mladem vinu ter se zabavajo ob zvokih glasbe.