plecnikov stadion bezigrad bobo Svet24.si

Je usoda Plečnikovega stadiona odvisna od ...

uroš urbanija Svet24.si

Policija kazensko ovadila Uroša Urbanijo

borza nlb ipavec brodnjak glavina bobo Necenzurirano

Brodnjakova NLB je davčna oaza: plačuje manj ...

robert golob vlada Reporter.si

Načrt za rušenje Goloba: kaj zoper predsednika ...

Luka Dončić pf Ekipa24.si

Luka oživel nov trend in dobil nor vzdevek! Ne ...

profimedia-0828196615 Odkrito.si

Kate in William s to fotografijo razdelila javnost...

lanisek Ekipa24.si

V drugi seriji Slovenci kot prebujeni, Anže ...

Novice Mirna Peč

VIDEO&AVDIO: Mirnopeška rojaka Slak in Pavček dobila svoj muzej

Piše: STA

Čas objave:
15.10.2018 09:17

V prostorih nekdanje osnovne šole v Mirni Peči bodo v petek ob 17. uri odprli Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka, v katerem bodo uredili stalne zbirke Lojzeta Slaka, Toneta Pavčka, Ludvika Stariča, Jožeta Slaka in drugih pomembnih Mirnopečanov. Kot prvo so postavili stalno razstavo Lojze Slak, virtuoz na diatonični harmoniki - Moje plošče so moje knjige.

2s.JPG
Župan Mirne Peči Andrej Kastelic
Radio Krka, M.K.

Mirnopeški župan Andrej Kastelic je povedal, da je občina končala prvi del omenjenega muzejskega projekta, v sklopu katerega je uredila dobrih 880 kvadratnih metrov upravnih in muzejskih prostorov za postavitev prve stalne zbirke. Stalno Slakovo zbirko so sicer uredili skupaj z novomeškim Dolenjskim muzejem in družino Slak.

1s.JPG
Družina Lojzeta Slaka
Radio Krka, M.K.

Celotna naložba bo znašala dober milijon evrov, mirnopeška občina je nekaj manj kot 100.000 evrov zanjo dobila iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Razstavne predmete je zagotovila Slakova družina, arhivsko video gradivo pa RTV Slovenija, je še dejal Kastelic.

Po podatkih mirnopeške občine prva stalna razstava prikazuje življenjsko in glasbeno pot harmonikarja Slaka in njegov prispevek k razvoju slovenske narodno-zabavne glasbe. Ob slikovnem gradivu, izdanih ploščah, osebnih predmetih in rekonstruirani glasbenikovi vadbeni sobi je zbirka obogatena z video posnetki, za najzahtevnejše obiskovalce pa so uredili tudi mediateko z dodatnim gradivom.

Lojze Slak se je leta 1932 rodil na Jordankalu pri Mirni Peči, otroštvo je zaradi materine bolezni v glavnini preživel pri stari materi na Malem Kalu. Še preden je postal prvošolec, ga je stric navdušil za igranje diatonične harmonike. Svojo glasbeno pot je začel z igranjem na veselicah s Triom Lojzeta Slaka, leta 1957 pa se je povezal s pevsko skupino Fantje s Praprotna, s katero je v več desetletjih ustvaril svojevrstno in zanj značilno obliko slovenske narodno-zabavne glasbe. V Ljubljani je umrl istega leta kot rojak Pavček.

V nadaljevanju urejanja mirnopeškega muzeja bo sledila preureditev štirih nekdanjih učilnic v dodatne muzejske prostore, namenjene predvsem zbirki Toneta Pavčka in drugih pomembnih Mirnopečanov, so dodali.

Mirnopeški župan Andrej Kastelic o tamkajšnjem muzeju

Andrej Kastelic o muzeju Slaka in Pavčka