Jake Abraham Svet24.si

Igralec je v 57. letu izgubil bitko z rakom

pavel prigožin Svet24.si

Kdo bo podedoval Prigožinove milijone?

agencije-fotka Necenzurirano

Kako gre pod Golobovo vlado Zavrlu, Pusarju & co.?...

vladimir prebilic-pl Reporter.si

Novi obraz, ko bo odletel Golob? Bo župan ...

kek Ekipa24.si

Pred Slovenijo tekma leta, Kek pa razkril svoj ...

Savina in Garrett Njena.si

Čestitke dežujejo – je znana Slovenka noseča?

ronaldo 1 Ekipa24.si

Težave v raju?! Georgina objavila fotko z ...

Novice Metlika

Metliška Beti ob polletju nekoliko slabše kot lani

Piše: STA

Čas objave:
21.08.2019 10:45

Metliška Beti, ena vodilnih evropskih proizvajalk barvane poliamidne preje, je ob polletju dosegla 5,2 milijona evrov prihodkov in s tem za tri odstotke zaostala za primerljivim lanskim izidom. Hkrati je ustvarila približno 36.000 evrov čistega dobička oz. približno dve petini manj kot lani. Beti si ob koncu leta obeta prodajo na lanski ravni.

beti metlika.jpg
Beti Metlika

Glavna izvršna direktorica družbe Beti Maja Čibej je povedala, da je bil vzrok za slabše poslovanje predvsem "počasen začetek leta" in izkupiček pod pričakovanji v prvih treh mesecih. Nižji dobiček pa je posledica tečajne razlike pri ameriškem dolarju, stroškov dela ter rasti cen surovin in energentov.

Dodala je, da sicer konec leta pričakujejo pozitivno poslovanje in nekaj odstotkov manj čistega dobička kot lani.

124146_188566_beti_metlikaaaa.JPG

Glede dolga iz preteklosti je direktorica pojasnila, da skuša Beti, ki je bila med letoma 2013 in 2017 v postopku prisilne poravnave in prestrukturiranja, z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) doseči kakšno ugodnejšo dolgoročno rešitev in da se bodo z njenim vodstvom sestali v kratkem.

Omenjeni dolg po njenih pojasnilih po lanski vrnitvi 200.000 evrov znaša še 5,6 milijona evrov, posojila pa vračajo tekoče in skladno z dogovori.

V Beti so za naložbe oz. za stroje za posodobitev proizvodnje lani namenili približno 300.000 evrov. Za posodobitev proizvodnje in kotlovnice bodo letos odšteli približno pol milijona evrov, kakšnih drugih večjih naložb pa kratkoročno ne načrtujejo.

Beti, ki je za blagovno znamko Beti za programe spodnjega perila, spalnega programa in kopalk novembra lani razpisala zbiranje nezavezujočih ponudb, je po besedah direktorice za to dobila dve ponudbi in se nato odločila za ponudnika, s katerim podpis prodajne pogodbe načrtuje do konca septembra. Letos so bili uspešni tudi pri prodaji sklopa nepotrebnih nepremičnin v Metliki, je dodala.

V podjetju število zaposlenih letos niha med 160 in 170. Ob polletju so imeli sicer 165 zaposlenih. Letos novih zaposlitev ne načrtujejo in bodo nadomestili le naravni odliv, je še povedala Čibejeva.

Beti po podatkih družbe več kot devet desetin svojih izdelkov proda na tujih trgih, predvsem v ZDA, EU, Rusiji, Belorusiji in Izraelu, prodajo krepijo tudi v Nemčiji. Pri svojem programu preje sicer beleži rast, program pletiv pa so leta 2013 zaradi nerentabilnosti opustili.

V okviru družbe Beti deluje le še proizvodnja preje, vse druge programe in proizvodnjo so ukinili.