amber haigh1 Svet24.si

Morilec mlade mamice z motnjami v duševnem ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Victor Sanchez Primož Roglič Ekipa

Poziv trenerja Olimpije: Mi lahko kdo organizira ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Novice Kočevje

Medvedova pot in Učilnica v naravi vabita

Piše: Radio Krka

Čas objave:
06.05.2013 15:47

Morda je komu pogled na poti mimo Jasnice že ujel eno od novih razlagalnih tabel?

Razlagalna tabla označuje eno od postaj na Medvedovi poti, ki poteka od Jasnice do meje na reki Kolpi. Kočevska je prostor, kjer se križajo življenjske poti ljudi in medvedov. Z namenom, da medveda bolje spoznamo, smo zasnovali Medvedovo pot. Sestavljena je iz treh postaj in Male medvedove poti, kratke krožne učne poti. Vsaka od postaj, ki stojijo na Jasnici, na odcepu za Colnarje in pri centru TRIS v Vasi, po svoje predstavljajo medveda in odnos do njega kot našega sopotnika. Mala Medvedova pot, ki poteka po delu gozdne učne poti Rožni studenec, z izhodiščem pri Mrzlem studencu, pa je namenjena predvsem spoznavanju medveda, domačina.

Lokacije Medvedove poti

Druga novost, ki smo jo pripravili za obiskovalce gozdne učne poti Rožni studenec pa je Učilnica v naravi. V naravi se najlažje učimo o naravi, še posebno, če znanje pridobivamo skozi igro in raziskovanje. Na jasi pri Mrzlem studencu smo zato okrog že obstoječega objekta – »jurčka« postavili učne pripomočke, kjer lahko z gozdnim pedagogom spoznavamo različne lastnosti lesa, potovanje zvoka in snovi v lesu, pomen gozda za zadrževanje vode, snovi in energije ter ravnovesje v naravi.

Medvedova pot in Učilnica v naravi sta bila urejeni konec aprila, v okviru aktivnosti Zavoda za gozdove Slovenije na IPA projektu »Skupaj ohranjajmo življenje in bogastvo narave za prihodnje rodove – Sožitje«.

Vse razlagalne table in tablice so izdelane trojezično, v slovenščini, hrvaščini in angleščini. Zasnovo smo pripravili sodelavci na Območni enoti Kočevje, Maruša Šulentič, Zoran Bitorajc in Katja Konečnik, ideje za razlagalne table smo izpilili skupaj z urejevalcem besedil, Davidom Šušlom in oblikovalcem Tadejem Šulmanom, dopolnili smo jih z odličnimi fotografijami naših naravoslovnih fotografov in risbami Beti Malinovič, učne pripomočke je po načrtih Mateje Dekleva izdelal Anže Kobola, za postavitev vse opreme in ureditev poti pa so poskrbeli na Recinku d.o.o..

Torej, če vas bodo toplo sonce in daljši dnevi pripravili do izleta v naravo, vas vabimo, da se ustavite ob Medvedovi poti ali pa obiščete Učilnico v naravi.

Več o projektu na spletni strani: www.ipa-sozitje.si