kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Novice Novo mesto

Med vožnjo se mu je odpela prikolica

Piše: PU Novo mesto

Čas objave:
30.08.2024 11:58

Na številki policije 113 novomeškega operativno-komunikacijskega centra so v dveh dneh sprejeli 486 klicev, od tega je bilo 174 dogodkov takšnih, ki so zahtevali posredovanje policije.

Največ dogodkov je bilo povezanih s področjem meje in tujcev (149), sledijo dogodki iz področja javnega reda in miru (48), kriminalitete (40) in prometne varnosti (39). Obravnavali so tri vlome, dve drzni tatvini, dve tatvini registrskih tablic, šest drugih tatvin, nasilje v družini, poškodovanje tuje stvari in kaznivo dejanje nevarne vožnje. Na področju prometne varnosti so obravnavali tri prometne nesreče z lažjimi poškodbami in enajst z materialno škodo.

Mejne zadeve in tujci
Policisti so v sredo obravnavali 178 državljanov tretjih držav, ki so na nezakonit način prestopili notranjo mejo oziroma niso izpolnjevali pogojev za bivanja v Sloveniji. V četrtek so jih obravnavali 149. Večino so prijeli na območju Posavja, 18 pa na območju policijske postaje Črnomelj (Preloka, Miliči, Marindol). Postopki s tujimi državljani še niso zaključeni.
V četrtek zgodaj zjutraj so črnomaljski policisti v Vinici ustavili sumljivo vozilo, ki ga je vozil 24-letni voznik iz Srbije. V postopku so ugotovili, da ima v vozilu trinajst državljanov Turčije, ki so na nezakonit način prestopili notranjo mejo oziroma ne izpolnjujejo pogojev za bivanje na območju Slovenije. V delo so se vključili novomeški kriminalisti. Osumljenca so pridržali, mu zasegli avto in ga popoldne privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novem mestu, ki je zanj odredil pripor. Postopki s tujimi državljani še niso zaključeni.

Pijan brez vozniškega dovoljenja
Krški policisti so v sredo zvečer v Mrtvicah kontrolirali 27-letnega voznika osebnega avtomobila. Ugotovili so, da vozi brez veljavnega vozniškega dovoljenja, da so na avtu tablice, ki ne pripadajo temu vozilu, za nameček pa je preizkus alkoholiziranosti pokazal 0,47 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Očitajo mu osem različnih kršitev cestnoprometnih predpisov.

Med vožnjo se mu je odpela prikolica
V Dolnji Težki vodi se je v sredo dopoldne med vožnjo 71-letnemu vozniku osebnega avtomobila odpela prikolica (lahki priklopnik). Prikolico je zaneslo na drugo stran ceste, kjer je vanjo trčil 51-letni voznik avtomobila, nato pa jo je odpilo še v vozilo 54-letnega voznika. Prisotnosti alkohola niso ugotovili, preverjajo pa še okoliščine dogodka, nakar bodo ustrezno ukrepali.

Pijan na streho
V četrtek zvečer se je na cesti Trebnje – Mirna, izven naselja Dol, zgodila prometna nesreča, v kateri sta bili dve osebi lažje poškodovani. Po prvih ugotovitvah ogleda je 21-letni voznik med vožnjo iz ravnine v ostri levi ovinek izgubil oblast nad vozilo, zaneslo ga je izven ceste na travnik, nato pa trčil v nasip. Avto je obstal na kolesih po približno petdesetih metrih prevračanja. Voznik in njegov 19-letni sopotnik sta se lažje poškodovala. Zaradi suma, da je prometni nesreči botroval tudi alkohol (preizkus alkoholiziranosti je pri vozniku pokazal rezultat 0,63 mg/l alkohola v izdihanem zraku oziroma 1,3 promila, odredili so mu še strokovni pregled na alkohol, mamila in zdravila) in vožnjo z neprilagojeno hitrostjo, bodo voznika kazensko ovadili zaradi suma kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu po 324. člena kazenskega zakonika (zagrožena je denarna kazen ali kazen zapora do treh let).

Prometna nesreča v pobegom
Na Pugljevi ulici v Novem mestu se je v četrtek popoldne, okoli pol pete ure, zgodila prometna nesreča med voznikom električnega skiroja in voznikom motorja, ki je po prometni nesreči odpeljal naprej in se ni ustavil.
Novomeški policisti so ugotovili, da je 14-letni voznik e-skuterja vozil po Pugljevi ulici od Čajarne v smeri sprehajališča. Nasproti je pripeljal neznani voznik skuterja in trčil vanj oziroma ga oplazil, da je 14-letnik padel in se pri tem lažje poškodoval. Z reševalnim vozilom so ga odpeljali na pregled v splošno bolnišnico. Po glavi ni bil poškodovan, saj je med vožnjo uporabljal varnostno čelado!
Policisti nadaljujejo preiskavo in iščejo neznanega motorista, ki je povzročil nesrečo in nato poškodovanega udeleženca zapustil ter odpeljal naprej.

Pes brez nadzora pomoril kokoši
V sredo zjutraj je na Malem vrhu pes pri 73-letnemu oškodovancu pomoril pet kokoši. Psa so zalotili, ko je odnašal kokoši, ga uspeli zapreti in obvestili policijo ter veterinarje. Slednji so psa odpeljali in ugotovili lastništvo. Lastniku psa bodo poslali plačilni nalog zaradi kršitve zakona o zaščiti živali. Predpisana je globa 200 evrov.

Plačilni nalog zaradi lažne naznanitve prekrška
Brežiški policisti so v noči iz srede na četrtek posredovali v Ponikvah zaradi prijave kršitve javnega reda in miru. Na kraju so ugotovili, da naj bi si 27-letni prijavitelj, pod vplivom alkohola, kršitev izmislil, za mu bodo napisali plačilni nalog za lažno prijavo kršitve javnega red in miru.

Več kršitev zaradi kurjenja odpadkov
Policisti so se v četrtek večkrat odzvali na prijave kurjenja odpadkov, ki je zadimilo okolico in povzročilo neprijetne vonjave. Krški so tako ukrepali v Stolovniku, novomeški pa v Brezju. Ugotovili so kršitve predpisov Uredbe o odpadkih, zato bodo o tem obvestili pristojni prekrškovni organ (v Krškem primeru za enega kršitelja, v novomeškem pa za tri).

Pridržali razgrajača
Črnomaljski policisti so v četrtek, ob pol treh popoldne, posredovali v Kanižarici, kjer je 31-letni kršitelj razgrajal in uničeval inventar v gostinskem lokalu. Ker je kljub prihodu policistov in ukazom, da preneha s kršitvijo, nadaljeval s početjem in se nedostojno vedel, so ga vklenili in odpeljali v pridržanje do iztreznitve na policijsko postajo.

Drzne tatvine – zmotili oškodovance in izkoristili priložnost
V sredo dopoldne sta dva mlajša fanta pri Mačkovcu zamotila 86-letno oškodovanko, med tem ko je njun pajdaš vstopil v hišo in odnesel denarnico z nekaj denarja in dokumenti. Trebanjski policisti in vodniki službenih psov so dokumente pri pregledu okolice našli, denarja in bančnih kartic pa ne. 86-letnici so povzročili za okoli tristo evrov škode.
V Vavti vasi so popoldne zaznali tatvino denarja, ki se je zgodila nekaj ure pred prijavo. Policisti iz Dolenjskih Toplic so ugotovili, da je 75-letni oškodovanec okoli poldneva dobil »obisk« moškega, ki se je predstavljal kot delavec telekomunikacijskega podjetja. Z oškodovancem se je pogovarjal nekaj minut o nekih meritvah, nato pa odpeljali. Popoldne pa so ugotovili, da je bil to očitno način, kako ga zamotiti, da so drugi storilci vstopili v hišo, jo pregledali in odnesli za nekaj tisoč evrov prihrankov.

POLICIJA SVETUJE
Policisti pogosto obravnavamo drzne tatvine iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo zelo prefinjeno in pretkano, oškodovance pa tako zavedejo, da mine kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. Ker so ljudje (običajno gre za starejše občane) še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki pridejo na njihove domove in jih ogovorijo, ne bo odveč nekaj opozoril, ki sledijo v nadaljnjem besedilu.
Policisti se ob prijavah takšnih dejanj srečujemo s težavo, da oškodovanci šele čez čas, na primer več ur, ugotovijo, da so bili okradeni. Obenem ne znajo dobro opisati storilcev, saj so ti z njimi vzpostavili prijazen odnos in zaupanje. Preden oškodovanci opazijo, da so bili okradeni, v večini primerov že "pospravijo" prostor, kjer so delovali storilci, s tem pa spremenijo kraj dejanja in uničijo morebitne sledi.
Občanom svetujemo, naj imajo svoje nenapovedane "obiskovalce" ves čas pod nadzorom in naj jih brez potrebe ne vabijo v stanovanjske prostore. Ob odhodu od doma, četudi "stopijo samo za vogal", naj hišo vedno zaklenejo, ključ pa vzamejo s sabo.
Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce raznih del ipd., jim svetujemo, naj vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. Ob tem naj bodo pozorni tudi na videz oseb (njihova oblačila, govor, morebitne posebnosti) in na vozilo, s katerim so se te osebe pripeljale (znamko, barvo, tip in registrsko številko vozila).
Če kljub previdnostnim ukrepom postanejo žrtev kaznivega dejanja, priporočamo, da takoj obvestijo policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Policijo naj pokličejo tudi, če zaznajo pojav neznanih oseb in vozil in se jim njihovo vedenje ali zadrževanje na določenem kraju zdi sumljivo (če neznanci na primer opazujejo objekt). Če želijo ostati anonimni, lahko pokličejo tudi na anonimno številko policije 080 1200.