sečnja-dreves, akcija, levica Svet24.si

Foto: V Ljubljani bosta padla mogočna drevoreda, ...

lokalne volitve 2022 Svet24.si

Poslanci v en glas stopili v bran "večnim" ...

20200310-00994436 Necenzurirano

Nekdanja desna roka Bešiča Loredana dela za ...

rtvs Reporter.si

Javna hiša pred moralnim bankrotom: RTV Slovenija...

nemcija Ekipa24.si

Odjeknilo je! Nemci izbrali novega selektorja, na ...

gregor-fabrici Njena.si

Kmetija: To dekle je velika ljubezen srčnega ...

goltes Ekipa24.si

Dončićeva zaročenka objavila noro fotografijo, ...

Novice Ljubljana

Med dolenjskimi maturanti potrdili 101 okužbo

Piše: STA

Čas objave:
11.07.2021 22:44

Med udeleženci maturantskega izleta iz Dolenjske, ki so se iz španskega letovišča Lloret de Mar vrnili 3. julija, je bila do vključno sobote potrjena 101 okužba z novim koronavirusom. Preliminarni rezultati kažejo, da bi lahko šlo za različico delta, so pojasnili na NIJZ. Med gorenjskimi udeleženci izleta pa so za zdaj potrdili 20 okužb.

Epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je prepoznala 409 visoko tveganih stikov, ki so jih povzročili udeleženci maturantskega izleta z Dolenjske. Za te visoko tvegane stike so predlagali karanteno na domu.

Ob tem na NIJZ navajajo, da so pri opredelitvi visoko tveganega stika upoštevali izjeme prebolevnikov in cepljenih, za katere niso predlagali karantene na domu.

Epidemiološka služba NIJZ je do četrtka izvedla epidemiološko poizvedovanje pri vseh udeležencih tega maturantskega izleta, kar pomeni, da je epidemiološka služba vse udeležence poklicala, se z njimi pogovorila in jim podala nadaljnja navodila. Sicer pa epidemiološka preiskava udeležencev s potrjeno okužbo in njihovih stikov poteka sproti, to pomeni, ko je okužba potrjena.

"Preliminarni rezultati analize vzorcev kažejo, da bi lahko šlo za delta različico novega koronavirusa. Dokončnih rezultatov še ni," so dodali.


Med udeleženci maturantskega izleta z Gorenjske, ki so prav tako letovali v letovišču Lloret de Mar, a so se vrnili v četrtek, 8. julija, pa je bilo do sobote potrjenih 20 okužb z novim koronavirusom.

Epidemiološka služba NIJZ je prepoznala 248 visoko tveganih stikov, ki so jih povzročili udeleženci tega maturantskega izleta. Za visoko tvegane stike so predlagali karanteno na domu.

Tudi med to skupino maturantov je epidemiološka služba dan po povratku, ko je bila potrjena prva okužba, izvedla epidemiološko poizvedovanje, torej so jih epidemiologi poklicali, se z njimi pogovorili in jim podali navodila.

Sicer pa so se po neuradnih informacijah STA nekateri dijaki, ki so se udeležili maturantskega izleta, odpravili naprej na dopust, kljub temu da spadajo med visoko tvegane stike.

Pri nas sicer obstajata dva načina odrejanja karanten, in sicer epidemiologi NIJZ predlagajo odreditev karantene za opredeljene visoko tvegane stike z osebo, pri kateri je bila okužba potrjena. Druga pa je karantena, ki je v pristojnosti policije na meji in jo odredi za tiste posameznike, ki prihajajo iz držav s slabo epidemiološko sliko.