plecnikov stadion bezigrad bobo Svet24.si

Je usoda Plečnikovega stadiona odvisna od ...

uroš urbanija Svet24.si

Policija kazensko ovadila Uroša Urbanijo

borza nlb ipavec brodnjak glavina bobo Necenzurirano

Brodnjakova NLB je davčna oaza: plačuje manj ...

robert golob vlada Reporter.si

Načrt za rušenje Goloba: kaj zoper predsednika ...

tadej pogacar 23 pm Ekipa24.si

Tadej Pogačar v glasbene vode???? S to objavo ...

Amir Kazić Leo, v krogu pa Zdravko Čolić Odkrito.si

Skriti sin Zdravka Čolića?!

matkovic cedevita olimpija 23 af Ekipa24.si

Zmaji v ligi ABA pokazali drugačen obraz in ...

Novice Novo mesto

Macedoni v novomeškem občinskem svetu vnovič z dogovorom o sodelovanju svetniških skupin

Piše: STA

Čas objave:
25.01.2023 12:55

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je za svoj tretji mandat, podobno kot v prejšnjih dveh, z večino svetniških skupin te dni podpisal dogovor o sodelovanju v občinskem svetu. Skupen dogovor je podpisal s šestimi svetniškimi skupinami, s svetniško skupino Gibanja Svoboda pa se še dogovarja o podpisu ločenega dogovora, je povedal.

Macedoni je na današnji prvi novinarski konferenci v novem mandatu navedel, da je dogovor o sodelovanju njegove liste dosegel s svetniškimi skupinami SDS, Liste Naš kraj, naše mesto, SLS, NSi in DeSUS.

V 30-članskem občinskem svetu ima tako zagotovljenih skupaj 18 glasov, v primeru sodelovanja Gibanja Svoboda pa bo imel skupaj zagotovljenih 23 svetniških glasov.

S preostalimi petimi svetniškimi skupinami od skupaj enajstih bo skušal vzpostaviti "partnerski odnos", v občinskem svetu pa se skuša izogniti ostri ločnici med pozicijo in opozicijo, je pojasnil.

Danes je predstavil tudi novo občinsko vodstveno ekipo. Za poklicna podžupana je namreč imenoval Saro Tomšič z Liste Gregorja Macedonija, ki je bila novomeška podžupanja že v prejšnjem mandatu, in ravno tako člana liste Urbana Kramarja, v prejšnjem mandatu vodjo županovega kabineta.


Po prejetju vseh predlogov, predvidoma prihodnji teden, bo imenoval še nepoklicne podžupane, je dodal. Macedoni je tudi Jano Bolta Saje decembra lani imenoval za novo direktorico novomeške občinske uprave.

V nadaljevanju je med drugim govoril še o predlogu za podražitev vrtcev oz. o predlogu določitve cen programov in rezervacij v javnih in vrtcih s koncesijo, ki ga bodo novomeški svetniki obravnavali na četrtkovi redni seji. V vrtcih Ciciban, Pedenjped, Stopiče, Brusnice in Ringaraja je sicer predvideno 13-odstotno povišanje cene, v vrtcu Otočec pa 11-odstotno.

Kot razloge za podražitev je župan navedel "bistveno višje" stroške dela, rast cen življenjskih potrebščin, znatno višje stroške energentov in posledično podražitev vseh stroškov materiala, storitev in živil.

Župan tudi ni mogel mimo ponedeljkovega udora napihljive strehe na novomeškem velodromu, ki je klonila pod težo mokrega in staljenega snega. Škode še niso ocenili, je dejal. Po njegovih navedbah so z dela izpostavljene velodromske lesene steze v ponedeljek očistili sneg in razkrito kolesarsko stezo ter druge površine zaščitili pred padavinami.

Objekt je bil sicer zavarovan, upravljavci olimpijskega centra v Češči vasi pa so upoštevali tudi predpisane varnostne protokole. Kako in kdaj se bo začela sanacija lastnik napihljive strehe, ki jo ima občina v najemu, še ni določil. Prizadevali pa si bodo, da bo ta čim hitrejša. Na njen potek bodo vplivali vreme in zavarovalniški postopki, je še napovedal Macedoni.