Dolenjska se lahko pohvali z bogato kulinarično dediščino. Regija, ki najbolj slovi po cvičku, ima v samem vrhu svoje kulinarične piramide znamenite jedi, kot so matevž, prosena kaša s suhimi slivami, štruklji z rebrci, fižolova torta in veliko več.
Za vse, ki se vam že cedijo sline in si želite izvedeti več o dolenjski kulinariki, boste prišli na svoj račun na brezplačnih degustacijah Dobrote Dolenjske.
Skozi degustacijo in razlago boste lahko obiskovalci brezplačno poizkusili specialitete regije in izvedeli zgodbe dolenjskih in slovenskih avtohtonih posebnežev, npr. raške č'bule, krškopoljskega prašiča, cvička, modre frankinje, ženofa, medice in ostalih dobrot. Vsi izdelki, ki jih boste poizkusili so domači, lokalni in certificirani s strani zunanje strokovne komisije v zasedbi dr. Janeza Bogataja, Franca Jezerška in dr. Tanje Lešnik Štuhec. Glavni kriterij ocenjevanja je poleg same kakovosti izdelka tudi lokalno poreklo surovin.
Degustacijski meni bo sestavljen iz treh posebnih dolenjskih vin – cvička, modre frankinje in bele frankinje, katere boste lahko užili v spremljavi domačega kruha, sira, salame krškopoljskega prašiča in sladkih domačih marmelad: cvičkove z roženkravtom, modre frankinje s timijanom ter hruškove marmelade. Degustacijo bomo sklenili s hišnimi piškoti in domačim zeliščnim sirupom.
V kolikor še ne veste, da je krškopolj'c edina še ohranjena slovenska pasma prašiča ali da je na Dolenjskem, na Lanšprežu, gospodaril Peter Pavel Glavar, ki je bil pobudnik prve čebelarske šole na svetu, ki jo je na Dunaju ustanovila Marija Terezija, vas vabimo, da obogatite svoje poznavanje Dolenjske ob dobri hrani in pijači.
Spoznajte avtentične zgodbe dolenjskih posebnežev in okusite dolenjsko kulinariko!