irokeza Svet24.si

Ljubljanski policisti iščejo brezzobega tatu z ...

kača, modras Svet24.si

Kljub podnebnim spremembam v Sloveniji ni ...

Železna Kapla Necenzurirano

Če avstrijska Štajerska sega do Save, potem ...

golob trump nato Reporter.si

Usodni Trumpov diktat: kako je slovenski zet ...

doncic Ekipa

Dončić v reprezentanci Slovenije z legendo ...

Preventivno gasilsko vozilo_Art kamp 3 Svet24.si

Požar doma: preverite, kako ukrepati

stroški za elektriko Svet24.si

Kako prihraniti kar 1.371 evrov na leto pri ...

Novice Brežice

Kruh - naš vsakdanji spremljevalec

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.01.2016 06:40

Pravijo, da dobrega kruha ne naredi moka, ampak roka. Predstavitev KRUH – NAŠ VSAKDANJI SPREMLJEVALEC, pripravljajo danes ob 17. uri v Dvorani Savice Zorko, v Knjižnici Brežice.

Kruh je eno najstarejših pripravljenih živil. Prvi dokazi o peki kruha segajo 30.000 let nazaj, ko so na posebnih terilnih skalah našli ostanke škroba, za katere domnevajo, da so ostanki neke vrste moke za kruh. Žito je postalo osnovna surovina za kruh približno 10.000 let pr. n. št., ko so ljudje začeli s poljedelstvom. Prve vrste kruha niso vsebovale kvasa, saj kruh rahlo vzhaja že s pomočjo kvasovk, ki se nahajajo na zrnu samem.

Kako kruh pečemo danes, katere sestavine potrebujemo za pripravo različnih vrst le-tega in še mnogo drugih zanimivosti nam bo predstavila pekovska mojstrica Tinka Kovačič, ki je že večkrat sodelovala na tekmovanju Dnevi kruha, vina in salam, ter se uvrstila med najuspešnejše tekmovalke.

Pravijo, da dobrega kruha ne naredi moka, ampak roka.