jasnovidec Svet24.si

Srbski jasnovidec reševal družinske težave ...

Gloria Weiderer Svet24.si

Gloria je izginila neznano kam, išče jo tudi ...

dean-persic Necenzurirano

Nova razkritja: z računov Slovenskih železnic so...

ales musar Saso Svigelj Reporter.si

Ruska dača Aleša Musarja ima izgubo, a lahko se ...

primoz roglic Ekipa

Roglič bo lov na zmago na Giru začel na zelo ...

farma, kmetija Njena.si

Hrvati posneli šov na slovenskem posestvu

camino-krk, camino-de-santiago, krk, hrvaška Svet24.si

Romarska pot, ki jo Hrvati ohranjajo že več kot ...

Novice Brežice

Kruh - naš vsakdanji spremljevalec

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.01.2016 06:40

Pravijo, da dobrega kruha ne naredi moka, ampak roka. Predstavitev KRUH – NAŠ VSAKDANJI SPREMLJEVALEC, pripravljajo danes ob 17. uri v Dvorani Savice Zorko, v Knjižnici Brežice.

Kruh je eno najstarejših pripravljenih živil. Prvi dokazi o peki kruha segajo 30.000 let nazaj, ko so na posebnih terilnih skalah našli ostanke škroba, za katere domnevajo, da so ostanki neke vrste moke za kruh. Žito je postalo osnovna surovina za kruh približno 10.000 let pr. n. št., ko so ljudje začeli s poljedelstvom. Prve vrste kruha niso vsebovale kvasa, saj kruh rahlo vzhaja že s pomočjo kvasovk, ki se nahajajo na zrnu samem.

Kako kruh pečemo danes, katere sestavine potrebujemo za pripravo različnih vrst le-tega in še mnogo drugih zanimivosti nam bo predstavila pekovska mojstrica Tinka Kovačič, ki je že večkrat sodelovala na tekmovanju Dnevi kruha, vina in salam, ter se uvrstila med najuspešnejše tekmovalke.

Pravijo, da dobrega kruha ne naredi moka, ampak roka.