profimedia-0517489414 Svet24.si

Zdravniki iz trebuha dojenčice odstranili ...

sodišče, kladivo Svet24.si

Brutalno pretepli študenta Mateja, na sodišču ...

ljubljanska borza Necenzurirano

Hrvaška država kupuje Ljubljansko borzo. Bodo ...

1750794119-172a8251-1750793967077 (1) Reporter.si

Štirje pogrebi in poroka (KOLUMNA)

jaka bijol Ekipa

'Šov' Jake Bijola na novinarski konferenci: kar ...

Čudovite IKEA rešitve za vrnitev v šolo! Svet24.si

Majhna sprememba, ki zelo olajša življenje

Ovsena kaša z malinami Njena.si

5 top idej za hranljiv zajtrk, pripravljen v le ...

Novice Brežice

Kruh - naš vsakdanji spremljevalec

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.01.2016 06:40

Pravijo, da dobrega kruha ne naredi moka, ampak roka. Predstavitev KRUH – NAŠ VSAKDANJI SPREMLJEVALEC, pripravljajo danes ob 17. uri v Dvorani Savice Zorko, v Knjižnici Brežice.

Kruh je eno najstarejših pripravljenih živil. Prvi dokazi o peki kruha segajo 30.000 let nazaj, ko so na posebnih terilnih skalah našli ostanke škroba, za katere domnevajo, da so ostanki neke vrste moke za kruh. Žito je postalo osnovna surovina za kruh približno 10.000 let pr. n. št., ko so ljudje začeli s poljedelstvom. Prve vrste kruha niso vsebovale kvasa, saj kruh rahlo vzhaja že s pomočjo kvasovk, ki se nahajajo na zrnu samem.

Kako kruh pečemo danes, katere sestavine potrebujemo za pripravo različnih vrst le-tega in še mnogo drugih zanimivosti nam bo predstavila pekovska mojstrica Tinka Kovačič, ki je že večkrat sodelovala na tekmovanju Dnevi kruha, vina in salam, ter se uvrstila med najuspešnejše tekmovalke.

Pravijo, da dobrega kruha ne naredi moka, ampak roka.