katamaran, Simplicity Svet24.si

Na katamaranu našli sledove krvi, pogrešana ...

nova gorica, bomba Svet24.si

250 kilogramsko bombo bodo najverjetneje ...

1702382906-dsc2167-01-1702382890043 Necenzurirano

Žibertova banka prihaja v roke srbskega tajkuna

zibert prednik hot sd pl Reporter.si

Smo ujeli bodoče vodstvo SD? Jani Prednik, Klemen...

slovenija ronaldo Ekipa24.si

Končno! Vstopnice za tekmo Slovenija - ...

Matej Zemljič Njena.si

Matej Zemljič je s svojo mamo Vesno zelo povezan

peter prevc Ekipa24.si

Trener slovenskih skakalcev brutalno iskreno: ...

Novice

Krkin dan brez avtomobila za čistejši jutri

Piše: Krka d.d.

Čas objave:
23.09.2022 11:44

V Krki se od samega začetka, in tako tudi letos, pridružujejo Evropskemu tednu mobilnosti. V četrtek, 22. septembra, so vnovič organizirali Krkin dan brez avtomobila.

V nameri, da jim ni vseeno, kakšen planet bodo pustili zanamcem, so se jim pridružili tudi krkaši iz enajstih držav, kjer ima Krka svoje poslovne enote. V luči zelene mobilnosti so s trajnostnimi oblikami prihoda na delo (s hojo, kolesi, skiroji, rolerji, skupnimi prevozi ipd.) pokazali, da so povezana skupnost, ki si prizadeva za trajnostno mobilnost, bolj zdravo okolje in izboljšanje kakovosti življenja.

Z odločitvijo za alternativne potovalne navade vsak dan prispeva vsak Krkin sodelavec in trajnostni način prihoda na delo med zaposlenimi postaja vse bolj navada, ne le enkratno dejanje. To je tudi glavni cilj tako Krkinega mobilnostnega načrta, ki so ga sprejeli že leta 2015, kot tudi Krkinega dneva brez avtomobila: spodbuditi čim več sodelavk in sodelavcev k čim bolj pogostim trajnostnim prihodom na delo, vse z namenom ohranjanja zdravega okolja. Letos je k dodatni popularizaciji trajnostne mobilnosti med zaposlenimi z organizacijo pohoda po sedmih novomeških gričih in s kolesarjenjem zunaj urejenih cestišč prispeval tudi Trim klub Krka.

V Krki v Sloveniji je 40 % zaposlenih od doma oddaljenih več kot 40 km, na delo prihajajo iz oddaljenih krajev: Posavja, Bele krajine, Štajerske, Gorenjske in celo iz sosednje Hrvaške. Med njimi je vse več tistih, ki na delo prihajajo s skupnimi prevozi in na ta način pripevajo k trajnostni mobilnosti. V Krki jih veseli, da tudi tovrsten trend trajnostnih prihodov na delo narašča. S tem uresničujemo njihove cilje - zmanjšati uporabo osebnih avtomobilov ter tako prispevati k večji prometni varnosti, predvsem pa k izboljšanju kakovosti zraka povsod, kjer poslujejo. Število sodelujočih v trajnostni mobilnosti se povečuje tako v Sloveniji kot tudi njihovih poslovnih enotah po svetu. Letos so se jim pridružili sodelavci iz enajstih, nekateri tudi iz neevropskih, držav - Kirgizistana, Mongolije, Bolgarije, Slovaške, Poljske, Madžarske, Španije, Hrvaške, Češke, Portugalske in Nemčije.

Električna vozila, polnilne postaje, kolesarnice

Z različnimi dejavnostmi za razvoj trajnostne mobilnosti so začeli že pred leti. Na Krkini osrednji lokaciji v Ločni imajo za električna vozila dve polnilni postaji na dveh parkirnih mestih. Uporabljajo jih lahko gostje in zunanji obiskovalci. V skrbi za čistejši zrak so v Sloveniji nabavili tudi 9 električnih vozil, ki jih sodelavci uporabljajo za servisno-storitvene dejavnosti na različnih Krkinih poslovnih in proizvodnih lokacijah na območju Novega mesta, Šentjerneja in Krškega. Vozni park so opremili še z dodatnimi 4 električnimi vozili, ki jih zaposleni lahko uporabljajo za službene poti po Sloveniji, z dosegom 300 km. Z dodatnimi parkirnimi mesti za kolesa pa so poskrbeli, da čim več sodelavcev lahko na delo prihaja s kolesi. Kolesarnice so postavljene na vseh Krkinih lokacijah po Sloveniji, v Ločni v Novem mestu imamo trenutno dve kolesarnici za 40 koles, zmogljivosti pa bodo povečali na 128 mest za kolesa.

Zelena mobilnost mora biti tudi varna, zato zaposlene redno ozaveščajo o pomenu upoštevanja priporočil in ukrepov za varovanje zdravja in varnosti ne le na delovnem mestu, ampak tudi na poti na delo.