princ william, princ harry, meghan markle, kate middleton Svet24.si

Tega Kate Midleton še danes ni odpustila Meghan ...

Užgorod Svet24.si

Po poljskih v blokado še slovaški tovornjakarji,...

slovenske-železnice, železniška-postaja-jesenice Necenzurirano

To je železniška postaja, ki nas bo stala 126 ...

bobnar lindav mnz Reporter.si

(EKSKLUZIVNO) Sova ovadila Bobnarjevo in Lindava

kopitar Ekipa24.si

Kopitar in holivudski uvod v tekmo: Slovenec, ...

natalija-bratkovič, kmetija-2023 Njena.si

Po Kmetiji voditeljica opravlja tudi to delo

luka doncic Ekipa24.si

Kaj pa to?! Luka Dončić je dobil denarno kazen ...

Novice Novo mesto

Krki srebrni priznanji za inovacije

Piše: R.K.

Čas objave:
13.10.2021 12:48

Krka je tudi letos na Dnevu inovativnosti Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), ki je tokrat potekla pod sloganom »Nove inovacije, nova realnost.«, med prejemniki priznanj za najboljše inovacije GZS. Na sinočnji podelitvi so Krkini raziskovalci prejeli dve srebrni priznanji za svoji inovaciji na področju zdravljenja zvišanega krvnega tlaka: za dvoslojno tableto s kandesartanom in amlodipinom ter za trdno farmacevtsko obliko s kombinacijo olmesartana, amlodipina in hidroklorotiazida.

Razvoj novih zdravil je kompleksen proces, kjer se prepletajo najnovejša dognanja različnih
panog znanosti. Krkini raziskovalni timi v sodobna generična zdravila na inovativen način
vgrajujejo nove postopke priprave učinkovin in tehnologij za proizvodnjo zdravil ter izvajajo
študije za potrditev kakovosti, varnosti in učinkovitosti izdelkov.

Dr. Aleš Rotar, član uprave in direktor Razvoja in proizvodnje zdravil: »Rezultat razvoja
v farmacevtski industriji že dolgo ni samo učinkovina ali zdravilo, so tudi nove tehnologije za proizvodnjo in kompleksne študije, ki zagotavljajo ustrezno kakovost, varnost in učinkovitost zdravila. Brez razvoja in raziskav, ki jih izvajamo v inovativni generični farmacevtski industriji, brez uporabe zadnjih tehnoloških dognanj in predvsem lastne inovativnosti Krkini izdelki ne bi bili konkurenčni.«

krki-srebrni-priznanji-za-inovacije
Krki srebrni priznanji za inovacije
Krka

Inovacija, ki v eni tableti združuje dve učinkovini
Srebrno priznanje GZS je prejela kombinacija dveh uveljavljenih učinkovin kandesartan in
amlodipin. Gre za Krkino inovacijo na področju zdravljenja zvišanega krvnega tlaka, ki
predstavlja izziv tako z biofarmacevtskega kot s stabilnostnega vidika. Ključna prednost nagrajenega izdelka je, da v eni tableti združuje dve učinkovini, ki delujeta sinergijsko. S tem so povečali učinkovitost zdravila, hkrati pa izboljšali tudi sodelovanje bolnika pri zdravljenju zvišanega krvnega tlaka. Dr. Klemen Korasa, član nagrajenega Krkinega tima raziskovalcev in vodja oddelka Farmacevtska tehnologija: »V Krki smo izziv kombinacije dveh učinkovin za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka – amlodipina in kandesartana – rešili z inovativno zasnovo zdravila v obliki dvoslojne tablete ter s skrbnim načrtovanjem velikosti in oblike delcev kandesartana. Zasnova dvoslojne tablete omogoča ločevanje sicer nezdružljivih komponent zdravila, kar v primeru naše inovacije vodi do izboljšane stabilnosti izdelka ter doseganja ciljane hitrosti raztapljanja obeh zdravilnih učinkovin v človeškem telesu.« Dodaten razvojni izziv je predstavljalo dejstvo, da sta učinkovini slabo topni in hkrati občutljivi na fizikalno-kemijsko razgradnjo. Z ustreznim načrtovanjem lastnosti delcev so Krkini raziskovalci kljub slabi topnosti omogočili ustrezno hitrost raztapljanja učinkovin v telesu ter hkrati ustrezno kemijsko stabilnost.


Inovacija predstavlja kompleksno celoto sicer precej pragmatičnih in enostavnih rešitev
izzivov, ki jih je Krkin tim vrhunskih strokovnjakov s področij kemije, analitike,
farmakokinetike in farmacevtske tehnologije uspešno premostil.
Avtorji nagrajene inovacije: dr. Tadeja Birsa Čelič, dr. Klemen Korasa, dr. Tatjana
Mateović Rojnik, dr. Špela Miklič, dr. Ana Vidmar, Tomaž Kapele, Gregor Ratek in Tadej
Stropnik.

krki-srebrni-priznanji-za-inovacije
Krki srebrni priznanji za inovacije
Krka


Zdravilo s trojno kombinacijo za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka
Srebrno priznanje je prejela tudi Krkina tableta s kombinacijo treh uveljavljenih učinkovin za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka, in sicer olmesartana, amlodipina in hidroklorotiazida. Pri nagrajeni inovaciji so z novimi pristopi rešili izzive, povezane z zdravili, ki vsebujejo tri zdravilne učinkovine, kar bistveno poveča zahtevnost pri razvoju izdelka. Kot trajnostno naravnano podjetje so uporabili tehnologijo priprave tablete z najmanjšim ogljičnim odtisom. Mag. Polonca Zupančič, članica nagrajenega Krkinega tima in vodja razvojnih projektov v Razvoju analitike: »V eni tableti smo združili tri zdravilne učinkovine, ki delujejo sinergijsko, ter tako povečali učinkovitost zdravila in bolnikovo sodelovanje pri zdravljenju. Med razvojem zdravila smo našli odgovor na kemijski izziv nezdružljivosti učinkovine in pomožne snovi, ki je bil ob zapleteni patentni situaciji še toliko večji. Pripravili pa smo tudi inovativno obliko učinkovine olmesartan. Izziv, kako analizno ovrednotiti posamezno učinkovino v tableti, smo rešili z razvojem analiznih metod za sočasno vrednotenje vseh treh učinkovin, kar predstavlja pomemben prispevek pri zagotavljanju kakovosti tablete.« Avtorji nagrajene inovacije: dr.  Matej Repič, Miha Barič, mag. Polonca Zupančič, mag. Lucija Hvalec, dr. Tadeja Birsa Čelič, mag. Lidia Černoša.