kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

Krka ob enih: Prvič skozi preboj Radna vas

Piše: R.K.

Čas objave:
27.10.2022 13:16

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Prvič skozi preboj Radna vas; Na Otočcu nova postaja za izposojo koles GoNm; Lokalne volitve 2022: V Brežicah dva izzivalca župana Ivana Molana.

SVET NA KRKI

Z današnjim dnem se začenja uradna kampanja pred referendumi o treh zakonih, in sicer o RTVS, o vladi in o dolgotrajni oskrbi. V enomesečni kampanji, ki se bo zaključila v petek, 25. novembra, bodo zagovorniki in nasprotniki zakonov nagovarjali volivce. Kdo vse bo uradno organizator kampanje, bo znano prihodnji teden.

Z novim šolskim letom se je v Sloveniji začelo tretje obdobje vzorčenja mikroplastike in odpadkov na rekah v okviru projekta Pirati plastike. Podatke pridobivajo osnovno- in srednješolci, projekt pa se v okviru Evropskega leta mladih širi tudi v druge evropske države, so danes sporočili Ekologi brez meja.

KRKA DOMA

V Mokronogu in na Trebelnem so namenu predali prenovljeno Gubčevo ceste in novoasfaltirane štiri odseke cest na Žalostni Gori in v Bogneči vasi ter se prvič peljali po novi lokalni cesti skozi preboj Radna vas. Dolgo načrtovani preboj Radna vas povezuje Trebelno s Poljanami, občino Mokronog-Trebelno z nekdanjo hitro cesto od Novega mesta proti Ljubljani. Župan Anton Maver je povedal, da dela v preboju Radna vas niso zaključena, so pa dosegla fazo, ko lahko vzpostavijo začasni prometni režim po novi cesti skozi preboj ter omogočimo varnejšo povezavo s hitro cesto brez vožnje po 20-odstotnem klancu in serpentini. Župan dodaja, da je to je vmesni korak, ki zagotavlja ureditev brežine nad novo cesto ter še pred tem sanacijo obstoječega odseka ceste mimo preboja, ki je nujna zaradi ugotovitev nedavne geomehanske analize tal. Dela naj bi bila zaključena v dveh letih.
Promet skozi preboj bo torej možen pod določenimi omejitvami. Na 560 metrov dolgem preboju hriba je lokalna cesta zgrajena na novo, ob tem so teren utrdili z materialom iz preboja, uredili odvodnjavanje in cesto asfaltirali.

V sistemu izposoje koles GoNm je začela delovati nova postaja, ki se nahaja na Šolski ulici na Otočcu ob krožnem križišču na državni cesti. Gre za 16. postajo za izposojo koles v Mestni občini Novo mesto, ki Otočec povezuje z ostalimi deli omrežja GoNm ter predstavlja nadaljevanje prizadevanj za širjenje trajnostne mobilnosti. Uporabnikom je na Otočcu na voljo pet koles, dve kolesi sta električni. Župan Gregor Macedoni je povedal, da je sistem izposoje koles GoNm med Novomeščani zelo priljubljen, saj se je v petih letih iz začetnih petih postaj razširil na današnjih 16, skupno je na postajah na voljo 80 koles, več kot polovica je električnih. Glede na izkazan interes bo kolesarskih postaj GoNm v prihodnje še več, novomeška občina nove postaje načrtuje še na sedmih lokacijah, sistem izposoje koles pa se je uspešno razširil tudi v sosednje občine Mirna Peč, Straža in Trebnje, ki bodo preko načrtovane regionalne kolesarske mreže trajnostno povezane z Novim mestom.

LOKALNE VOLITVE 2022

V Brežicah se bodo na volitvah za župana pomerili trije kandidati. Poleg Ivana Molana, kandidatom s podpisi volivcev in podporo brežiškega odbora SDS, ki Občino Brežice vodi v zadnjih štirih in pol mandatih, se bosta za župansko mesto pomerila kandidat s podpisi volivcev Igor Zorčič in skupna kandidatka Gibanja Svoboda, SD, Levice in DeSUS Mojca Florjanič. Molanov program temelji na geslu Za aktivne Brežice. Zavzemal se bo za "aktivno" družbeno življenje, trajnostni in okoljsko odgovoren razvoj, enakomerna vlaganja v vse kraje v občini, za gospodarstvo, turizem in kmetijstvo, politiko za mlade in starejše in aktivno politiko pri umeščanju državnih projektov. Igor Zorčič, je med programskimi izhodišči med drugim navedel vrnitev mestnega življenja, oživitev zapostavljenih krajev, okrepitev prometno-infrastrukturnih povezav, prilagajanje energetski krizi, potrebe upokojencev, ureditev dodatne gospodarske infrastrukture in znosne cene na položnicah komunalnih storitev. Mojca Florjanič, meni, da bi morale Brežice s svojo lego ob schengenski meji, ki je z novim letom praktično ne bo več, to izkoristiti. Ta sprememba po njeni oceni ustvarja "izjemne" priložnosti za razvoj gospodarstva, trgovine, vinarstva, turizma in kulture. Za to pa sta potrebni nova energija in sprememba tudi v upravljanju Brežic. Samo tako bodo mladi ostajali na domačem, študenti pa se bodo po koncu študija vračali domov, je poudarila.

Osrednja informativna oddaja, 27.10.2022