_ZZ73443zt Svet24.si

Kandidat za obrambnega ministra Sajovic

avstrija, poplave, linz Svet24.si

Razmere v Spodnji Avstriji ostajajo napete, ...

Screenshot 2023-03-26 at 22.26.53 Necenzurirano

Lepo je biti ortoped: če obupate v čakalni ...

1715284740-172a2515-1715284697374 Reporter.si

Kaj se je zgodilo z udbovskim dosjejem Marte Kos? ...

IRENE ALDANA 2 Ekipa

Najbolj grozljiva poškodba v zgodovini UFC: ...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

pogacar Ekipa

Nori prizori iz Kanade: Pogačar na zmagovalnem ...

Novice Novo mesto

Krka je prejemnica zlatega in srebrnega priznanja GZS za inovacije

Piše: Krka d.d.

Čas objave:
12.09.2024 09:17

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je v okviru Dneva inovativnosti podelila priznanja za inovacije, ki so najvišja nagrada za dosežke slovenskih podjetij. Krkinim raziskovalcem je podelila zlato priznanje za zdravilo s tapentadolom v obliki tablet s podaljšanim sproščanjem za lajšanje hude bolečine in srebrno priznanje za zdravilo z dabigatranom za zdravljenje in preprečevanje trombemboličnih dogodkov. Priznanji sta potrditev, da v Krki z izjemnimi strokovnjaki, vrhunsko tehnologijo in inovativnimi rešitvami hitro in zanesljivo zagotavljajo inovativna, kakovostna, varna, učinkovita in dostopna zdravila za najširši krog bolnikov.

Zlato priznanje za zdravilo za lajšanje hudih bolečin
Zlato priznanje so prejeli Krkini strokovnjaki, ki so z inovativnimi rešitvami razvili kakovostno, varno in učinkovito zdravilo s tapentadolom v obliki tapentadolijevega maleata v inovativni farmacevtski obliki s podaljšanim sproščanjem za lajšanje hude kronične bolečine. Zdravilno učinkovino so vgradili v tableto s podaljšanim sproščanjem, ki preprečuje nemedicinsko zlorabo. V vse faze razvoja in proizvodnje zdravila so vključene trajnostne rešitve, s katerimi načrtno zmanjšujejo obremenitev okolja. Inovacija je omogočila predčasno lansiranje cenovno dostopnejšega zdravila.

Srebrno priznanje za zdravilo za zdravljenje in preprečevanje trombemboličnih dogodkov
Za zdravilo z dabigatranom, ki bistveno izboljšuje možnosti za zdravljenje in preprečevanje nevarnih trombemboličnih dogodkov, so bili Krkini raziskovalci nagrajeni s srebrnim priznanjem. Z inovacijami v sintezi učinkovine in v končnem izdelku so rešili izzive zaradi neugodnih lastnosti učinkovine ter razvili varno, učinkovito in visokokakovostno zdravilo. Optimizirani proizvodni postopki omogočajo njegovo neprekinjeno razpoložljivost in cenovno dostopnost ter minimalen vpliv na okolje.

Krkini najpomembnejši trajnostni temi sta kakovost izdelkov in varnost bolnikov
Letošnja podelitev, na kateri so najbolj inovativnim podjetjem in drugim organizacijam že dvaindvajsetič podelili nacionalna priznanja, je potekala pod naslovom Izbrali smo trajnost. V strokovnem delu programa sta dr. Aleš Rotar, član uprave in direktor Razvoja in proizvodnje zdravil, ter dr. Zvone Simončič, direktor Razvoja in raziskav zdravil, predstavila ključne izzive razvoja sodobnih generičnih zdravil v Krki in pomen inovativnosti v farmacevtski industriji.

»V našem podjetju je prizadevanje za trajnost že vseh 70 let obstoja temelj stabilne rasti. Kakovost izdelkov in varnost bolnikov sta naši najpomembnejši trajnostni temi, brez katerih ne bi pridobili in ohranili zaupanja bolnikov in strokovne javnosti. Naš prispevek h kakovostnemu zdravljenju v več kot 70 državah so inovativne rešitve, ki so rezultat sodelovanja in združevanja znanja vseh generacij in profilov zaposlenih. Razvijamo in proizvajamo zdravila najvišje kakovosti po dostopnih cenah in njihove farmacevtske oblike prilagajamo potrebam bolnikov,« so sporočili iz Krke d.d. in dodali: »Smo eden od tistih inovativnih generičnih proizvajalcev, ki v razvoj in raziskave vlagajo nadpovprečno veliko, okoli 10 % prihodkov od prodaje. Več kot 800 zaposlenih razvija prek 170 novih izdelkov, novosti pa uvajamo tudi pri obstoječih blagovnih znamkah.«



Zavedajo se, da so med vodilnimi generičnimi proizvajalci zdravil lahko le, če se nenehno prilagajajo spremembam in iščejo možnosti za izboljšave, pri katerih seveda vedno upoštevajo tudi trajnostna merila. V farmacevtski industriji se že dolgo ne razvijajo samo učinkovine in zdravila, ampak tudi nove proizvodne tehnologije in kompleksne študije, ki zagotavljajo ustrezno kakovost, varnost in učinkovitost zdravila. Najboljša inovacija je tista, ki omogoča proizvodnjo najsodobnejšega zdravila z najenostavnejšim tehnološkim postopkom, najmanjšimi stroški in najmanjšim ogljičnim odtisom. Največje inovacije so pogosto skrite v navidezno najpreprostejših farmacevtskih oblikah, kot so klasične tablete in kapsule.

Najpomembnejše so seveda izdelčne inovacije, saj je njihov osnovni cilj in zaveza bolnikom zagotavljati sodobna, inovativna, kakovostna, varna in učinkovita zdravila v naprednih farmacevtskih oblikah po dostopnih cenah. Danes poleg njihove osrednje ponudbe, ki jo sestavljajo zdravila za srčno-žilne bolezni, bolezni prebavil in bolezni osrednjega živčevja, v ospredje postavljajo tudi razvoj zdravil za bolezni, ki povzročajo in pa bodo v prihodnje povzročale največ tegob. Povečuje se namreč razširjenost sladkorne bolezni, rakavih in avtoimunskih bolezni.

Razvijajo inovativna, potrebam bolnikov prilagojena zdravila v kompleksnih farmacevtskih oblikah (npr. oblike s prirejenim sproščanjem, pelete, disperzibilne tablete, dvoslojne tablete). Posebno mesto pa imajo kombinirana zdravila, s katerimi ustvarijo skoraj 30 % prodaje. Pri lansiranju marsikaterega od njih so bili pionirji in lahko rečemo, da so na tem področju vodilno podjetje v regiji. Z združitvijo dveh ali treh zdravilnih učinkovin v eni tableti so bolnikom stopili naproti in jim olajšali zdravljenje. Tako so za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka prvi v Evropi na trg dali zdravilo, ki vsebuje kombinacijo treh učinkovin – perindoprila, indapamida in amlodipina.

Na leto proizvedejo in prodajo več kot 17 milijard tablet in kapsul, brez kombiniranih zdravil pa bi jih za enak učinek morali proizvesti dobre 4 milijarde več. Tudi s tem prispevajo k trajnosti, saj za kombinirana zdravila porabijo manj pomožnih sestavin, kot bi jih za več različnih zdravil z eno učinkovino. Poleg tega porabijo manj energije in embalaže, prihranijo tudi pri prevozu. Tako manj vplivajo na okolje in ustvarjajo ekonomske prihranke. To jim omogoča, da se razlikujejo od konkurenčnih generičnih podjetij, pa tudi od nekaterih originatorjev.

»S svojim delovanjem želimo neposredno prispevati k zmanjšanju smrtnosti zaradi nenalezljivih bolezni za eno tretjino do leta 2030, kar je eden od ciljev Agende Združenih narodov. Zato je eden od naših strateških ciljev povečati dostopnost zdravil, zlasti za zdravljenje srčno-žilnih bolezni,« so še sporočili iz Krke d.d.