skala, jesenice na dolenjskem Svet24.si

Foto: Družini na brežiškem večerni mir skalila...

Vrtec igralnica otrok Svet24.si

Ministrstvo: Sprememba vrtčevskih normativov ...

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

padec omrzel Ekipa

Jasno je, kakšno je zdravstveno stanje mladega ...

Stanislav2 Njena.si

Stanislav z delom in vrednotami navdušuje v ...

simundza Ekipa

Bodo Turki odpustili Šimundžo? Trma, ki bi ...

Novice Kostel

Kostel in Kostelci v novi knjigi

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.05.2013 12:22

Zavod za kulturo in turizem Kostel je pred kratkim izdal knjigo z naslovom 'Kostel in Kostelci, takrat, ko so murenčki peli.' Napisal jo je rojak Matija Žagar-Tiče Mavrčki Dolenji.

Knjiga se dotika vseh navad in običajev Kostela, tudi o košnji, obziranju, pijači in jedači, pa o praznikih, otroških igrah, kostajnarih, imenih, in še o marsičem, se ob prebiranju lahko izve. Knjiga se konča z raznimi pripovedmi in – na kar je avtor še posebej ponosen – z besednjakom 5000-ih kostelskih besed.

Avtor knjige, po rodu sicer domačin, Kostelec, že več desetletij ne živi več v Kostelu. Morda je tudi to vzrok za njegovo veliko željo zbrati in ohraniti zanimivosti iz preteklosti tudi v obliki knjige, za nastanek katere so bila potrebna leta zbiranja gradiva. Kajti, kot je zapisal avtor, »čas vrajže jaku biži« in z njim hitro bežijo tudi spomini.

Knjiga je poklon Kostelu, pisatelja ki živi v Kranju. Knjiga Kostel in Kostelci je skozi vsa poglavja začinjena s posameznimi narečnimi izrazi, mestoma s celimi odstavki v narečju in je opremljena tudi s številnimi fotografijami.

Matija Žagar o knjigi