Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Semič

Koritnik: Semiška županja ne bi smela več opravljati svoje funkcije

Piše: STA

Čas objave:
19.11.2021 16:32

Minister Boštjan Koritnik ocenjuje, da županja občine Semič Polona Kambič "ne more oz. ne bi smela več opravljati svoje funkcije", potem ko je semiško osnovno šolo pozvala k prenehanju izvajanja epidemioloških ukrepov. "Gre za nedopustno spodkopavanje naporov za umiritev zdravstvenih razmer," pravi. Napovedal je tudi inšpekcijski nadzor na občini.

Minister za javno upravo Koritnik je ravnateljico Osnovne šole Belokranjskega odreda Semič Andrejo Miketič, starše in vse občane pozval, naj spregledajo pozive županje Polone Kambič, "saj ti predstavljajo nedopustno spodkopavanje naporov za umiritev zdravstvenih razmer in ogrožajo varnost otrok". Od članov občinskega sveta pa pričakuje, da "se bodo javno ogradili od županjinega ravnanja ter zavode, katerih (so)ustanovitelj je občina, s sklepom pozvali k spoštovanju ukrepov". "S tem bodo pomagali predvsem zdravstvenim delavcem in vsem ogroženim," je zapisal v odzivu.

Glede možnih ukrepov proti županji minister navaja, da sistemska zakonodaja s področja lokalne samouprave ne predvideva ukrepov ali pravnih sredstev zoper politične izjave državnih ali občinskih funkcionarjev. "Zakon o lokalni samoupravi v 90.b členu kot skrajni ukrep določa, da se župana lahko predčasno razreši, če ne izvršuje odločb ustavnega sodišča ali pravnomočnih odločb sodišča, pristojnega za upravne spore, ki mu nalagajo z ustavo in zakonom skladno ravnanje. Vendar v tem primeru ne gre za nespoštovanje odločb sodišč, pač pa za poziv k nespoštovanju vladnega odloka. Županjino dejanje ni pravni akt, pač pa politična izjava, ki za seboj ne potegne pravne, ampak politično odgovornost," je zapisal.

Napovedal je, da bo inšpektorat za javni sektor po prijavi, ki jo je prejel, na občini v kratkem izvedel inšpekcijski nadzor nad spoštovanjem ukrepov. Županja je namreč v pismu, s katerim je semiško osnovno šolo pozvala k prenehanju izvajanja epidemioloških ukrepov, ker da so odloki o tem nezakoniti, posredno napovedala tudi nespoštovanje odlokov na sami občini.

SVIZ je zgrožen nad stališči županje ter ogorčen nad njenimi pritiski nad zaposlenimi v šoli


Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je z nejevero prebral poročanje v medijih, da je županja občine Semič na tamkajšnjo Osnovno šolo Belokranjskega odreda oziroma na njeno ravnateljico naslovila poziv k opuščanju ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom. Takšno ravnanje županje je skrajno neodgovorno ter škodljivo oziroma v trenutnih razmerah celo nevarno.

SVIZ je ogorčen, da županja zaradi lastnega nestrinjanja z opredeljenimi higienskimi predpisi in zapovedanimi epidemiološkimi ukrepi ter iz egoistično-osebnega prepričanja v neobstoj virusa s pozicije moči od ravnateljice šole in tamkaj zaposlenih zahteva, naj kršijo veljavne predpise.

Sindikat od pristojnih pričakuje, da se bodo čimprej ustrezno odzvali na županjine aktivnosti oziroma nesprejemljive pritiske nad zaposlenimi, obenem pa izraža vso podporo vodstvu ter delavcem šole, ki se v trenutnih močno zapletenih in napetih razmerah – ob spoštovanju zapovedanih pravil – trudijo zagotavljati varno okolje za vse vpletene ter zavod odprt za izobraževanje učenk in učencev tam, kjer je to edino primerno - v šolskih prostorih.