primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

Stanislav2 Njena.si

Stanislav z delom in vrednotami navdušuje v ...

matjaz kek 24 pm Ekipa

Matjaž Kek med trenersko elito: selektorja ...

Novice Novo mesto

Končno izboljšave vodovoda

Piše: Radio Krka/Delo

Čas objave:
28.08.2015 05:29

Prihodnji teden naj bi velenjska družba Esoteh začela prenavljati vodarni Jezero in Stopiče. Župani oziroma predstavniki petih občin vključenih v projekt Hidravličnih izboljšav vodovodnega sistema Dolenjske so dopoldne s Komunalo podpisali pogodbo o medsebojnih obveznosti v projektu.

Mestna občina Novo mesto in Komunala Novo mesto bosta tako s štirimi partnerskimi občinami – Šmarješke Toplice, Škocjan, Šentjernej in Straža, podpisali partnersko pogodbo pri projektu.

Projekt je razdeljen v dve fazi. V prvi, vredni 4,5 milijona evrov, bosta posodobljeni vodarni z vgraditvijo ultrafiltrirnih naprav, druga faza pa zajema gradnjo magistralnega vodovoda do Novega mesta in povečanje vodohrana Kij. Novomeški župan Gregor Macedoni je poudaril pomen posodobitve obeh vodarn, saj tako v  prihodnje ne bo potrebno več prekuhavati vode.

Za projekt pa še vedno pričakujejo odločbo o sofinanciranju iz kohezijskega sklada v novi finančni perspektivi. Dirketor Komunale Novo mesto Gregor Klemenčič je glede tega optimistične. Če odločbe ne bo, pa se kaj lahko zgodi, da bo druga faza projekta čakala na boljše čase.

Kot smo že poročali, je imel ta projekt prednost med vsemi infrastrukturnimi projekti, saj je naložba nujna, glavni dolenjski črpališči Jezero in Stopiče sta stari več kot 30 let in Komunala Novo mesto ob vsakem malo močnejšem dežju lahko le obvešča uporabnike, da je treba vodo iz pip zaradi motnosti prekuhavati.

Več kot 40 let stari glavni cevovodi so še azbestno-betonski in zato škodljivi ter dotrajani. Ob okvari enega od glavnih vodov je v običajnem delovnem dnevu vodohranskih zalog le za eno uro. Krka si je zaradi nezanesljive oskrbe z vodo lani zgradila svoj objekt za pripravo vod, ki jo je stal 14 milijonov evrov. Tega si večina drugih večjih uporabnikov ne more privoščiti, mali pa so tako in tako obsojeni na prekuhavanje pitne vode iz pip, je poročalo Delo.

Projekt hidravlične izboljšave vodovodnega sistema na območju osrednje Dolenjske poleg dveh novih sodobnih vodarn na obeh glavnih vodnih virih Jezero v Družinski vasi in Stopiče vključuje še štiri vodne zbiralnike z zmogljivostjo 4700 kubičnih metrov in gradnjo 40 kilometrov cevovodov. Ocenjen je na slabih 18 milijonov evrov, od katerih bo 15 milijonov iz evropskih sredstev. Obe vodarni predstavljata približno četrtino celotnega projekta, kar je desetino več od predvidenega deleža občin pri financiranju projekta. Ta je bil pripravljen že leta 2007, zaradi vedno novih zahtev pa so ga morali popravljati že sedemkrat. Ko je bil lani končno po volji državnih uradnikov, je bil račun, s katerega razdeljujejo evropska sredstva, prazen.

Gregor Macedoni, župan MO Novo mesto


Gregor Klemenčič, direktor Komunale Novo mesto