Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Brežice

Komunala Brežice najbolj družbeno odgovorno podjetje v Sloveniji

Piše: Komunala Brežice

Čas objave:
20.12.2017 13:23

Za družbeno odgovorno delo sta bili podjetju izročeni kar dve nagradi – nagrada za strateško celovitost pravne osebe HORUS 2017 in priznanje Press.

»V podjetju se zavedamo ranljivosti okolja in minljivosti naravnih dragocenosti, zato spodbujamo zaposlene, poslovne partnerje, občane in najmlajše k smotrni porabi naravnih virov in zanesljivemu ločevanju odpadkov. V podjetju pa ne skrbimo samo za uspešne poslovne rezultate, temveč si prizadevamo ustvarjati motivacijsko delovno okolje za zaposlene. Zanje pripravljamo najrazličnejša formalna in neformalna izobraževanja in jim tako omogočamo nenehen razvoj. Letos smo delo z zaposlenimi tudi sistemizirali in pričeli v podjetje vpeljevati Celostni sistem modela inovacij 3x12,« poudarja Aleksander Zupančič, direktor Javnega podjetja Komunala Brežice.

Častni pokrovitelj nagrade, ki jo letos podeljujejo že devetič, je dr. Miro Cerar, predsednik Vlade Republike Slovenije. Nagrado podeljujejo IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti in PRSS – Slovensko društvo za odnose z javnostmi v sodelovanju s številnimi podpornimi partnerji, zlasti z Ameriško gospodarsko zbornico, CNVOS – Zavod Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij, Društvo za marketing Slovenije, Društvo novinarjev Slovenije, Slovensko združenje ZN za trajnostni razvoj, Slovensko združenje za kakovost in odličnost, Štajerska gospodarska zbornica, Združenje delodajalcev Slovenije, Združenje Manager. Projekt sofinancirata Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Urad RS za mladino.


Strokovna komisija je že deveto leto zapored ocenjevala družbeno odgovorno delovanje podjetij, prijavljenih na razpis. Že tretje leto zapored so za sledenje etičnim in moralnim načelom nagradili tudi brežiško komunalo. »Veseli nas, da je komisija med drugim prepoznala naš trud tudi na področju etičnega poslovanja in čvrstih moralnih načel, kjer je še posebej izpostavila protikorupcijska pravila, ki po njihovih ocenah sledijo vsem najnovejšim trendom,« je poudaril Zupančič. Letos je prvič podjetje zmagalo in prejelo nagrado tudi za strateško celovitost pravne osebe v kategoriji majhnih podjetij, kar je po besedah Zupančiča odlična spodbuda za njihovo nadaljnje delo: »V podjetju si prizadevamo za izgradnjo dobrih medsebojnih odnosov z uporabniki, s ciljem zadovoljnega uporabnika. Na leto izvedemo več kot 30 projektov, s katerimi ljudi v naši občini ozaveščamo o družbeno odgovornem ravnanju do okolja.« Njihove odmevne projekte, med katerimi so projekt brezplačne menjave uporabnih stvari »Prinesi – odnesi«, projekt za ozaveščanje o pravilnem odlaganju odpadnega jedilnega olja »Za čisto okolje vozim na jedilno olje«, »Plastična vrečka si ne zasluži všečka«, »Zdravo – bolj zdravo – voda iz pipe«, projekt za manj zavržene hrane »Hrana sodi na krožnik, ne v smeti!« in »Kdor ločuje, privarčuje«.

Z inovativnimi in učinkovitimi pristopi k ozaveščanju uporabnikov ter z dodatnimi odvozi odpadne embalaže so v petih letih dosegli zavidljive rezultate: za 97 odstotkov manj odloženih odpadkov, 83,4 odstotkov več ločeno zbranih odpadkov in 1200 odstotkov več zbranega biorazgradljivega kuhinjskega in zelenega vrtnega odpada.

Javno podjetje Komunala Brežice upravlja sedem javnih vodovodnih sistemov, tri kanalizacijske sisteme (Brežice, Obrežje in Globoko), 182 ekoloških otokov za ločeno zbiranje odpadkov, pokopališče in tržnico v Brežicah, občinske in zasebne večstanovanjske objekte ter poslovne prostore. Osnovno poslanstvo podjetja je ljudem omogočiti osnovne življenjske dobrine, kot je neoporečna pitna voda, ter omogočiti kakovostno bivanje v zdravem in čistem okolju.