marjan šarec, robert golob Svet24.si

Če se s to pomočjo reši eno otroško ...

stareješi, pomoč Svet24.si

Nova pravica, ki je diskriminatorna do upokojencev...

rok-snežič Necenzurirano

Snežič serijsko izgublja tožbe, stroškov pa ...

jansa logar bobo1 Reporter.si

Logar Janši počasi, a vztrajno načenja živce: ...

rogaška celje Ekipa24.si

Bizarno! 'Nagice', poljubi deklet ... Takšna ...

Konec februarja je tako izbruhnilo! Odkrito.si

Trije močni izbruhi na Soncu: kaj se dogaja?

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kaj se je spremenilo v ekipi Dallasa?! Luka ...

Novice Črnomelj/Metlika

Kolpa odnesla 300-glavo čredo ovac

Piše: STA

Čas objave:
19.09.2022 10:54

Narasla Kolpa po ocenah črnomaljske občine z verjetno stoletnimi vodami na infrastrukturi v občini ni povzročila večje škode. Več bo znano, ko bo gladina reke upadla dovolj, da bo mogoče izvesti natančni pregled. Voda je sicer zalila obrečne kampe, največ škode pa je v sosednji Občini Metlika povzročila kmetu, ki mu je odnesla 300-glavo čredo ovac.

Na Črnomaljskem predvidevajo, da je lahko prineseno drevesno plavje poškodovalo predvsem nekatere mostove in rečne jezove, predvidoma pa naj bi skupaj šlo za manjšo gmotno škodo, je črnomaljski župan Andrej Kavšek ocenil za STA.

Kolpa je tudi poplavila obrečne kampe, opaznejše škode tam po njegovem ni povzročila. Je pa rečno plavje ponekod močno poškodovalo in zvilo ob meji postavljeno panelno ograjo z rezilno žico.

Ob Kolpi je sicer voda zalila več kleti, med drugim v Prelesju, Kotu ob Kolpi, v Starem trgu ob Kolpi in v Radencih. Na nekaterih obrečnih cestah je delno poškodovala ali odnesla nasipane cestne bankine. Padavinska voda je zalila tudi več kleti na višjih območjih, je še povedal Kavšek.Komunala Črnomelj je uporabnike pitne vode obvestila, da za vodovodni sistem Črnomelj oz. za praktično celotne občinsko območje z izjemo vodovodnega sistema Damelj velja ukrep prekuhavanja vode za pitje in pripravo hrane. Ukrep velja do preklica.

Kolpa je poplavila tudi v dolvodni sosednji Občini Metlika. Zalila je tamkajšnja kampa Primostek in Podzemelj. Ker so na Metliškem stanovanjske hiše od reke precej odmaknjene, pa druge infrastrukturne škode ni povzročila, je metliški župan Darko Zevnik povedal za STA.

Še največ škode naj bi voda povzročila enemu od kmetov, ki je svojo drobnico pasel ob Kolpi pri Rosalnicah. Narasla voda naj bi mu odnesla približno 300-glavo čredo ovac, je še navedel Zevnik.