skala, jesenice na dolenjskem Svet24.si

Foto: Družini na brežiškem večerni mir skalila...

Vrtec igralnica otrok Svet24.si

Ministrstvo: Sprememba vrtčevskih normativov ...

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

padec omrzel Ekipa

Jasno je, kakšno je zdravstveno stanje mladega ...

Stanislav2 Njena.si

Stanislav z delom in vrednotami navdušuje v ...

simundza Ekipa

Bodo Turki odpustili Šimundžo? Trma, ki bi ...

Novice Kočevje

Kočevski les s prvimi količinami posušenega lesa

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
19.12.2015 09:46

V območnem lesno-predelovalnem centru Kočevski les, ki ga je Občina Kočevje ustanovila marca, so v novo zgrajenih sušilnicah te dni končali s sušenjem prvih 150 kubičnih metrov lesa. Občina, ki je v naložbo vložila lastnih nekaj manj kot 400.000 evrov, ima s Kočevskim lesom velike načrte, ki bi območju lahko prinesli sto novih delovnih mest.

Kočevski župan Vladimir Prebilič je za STA povedal, da so v novozgrajenih sušilnicah, ki so ju pognali pred tednoma, posušili domači les iz občinskih gozdov. Za vso količino že imajo kupce, zanimanja za posušeni les pa je veliko, je dodal.

V okviru projekta Kočevski les jim je uspelo sestaviti tudi manjšo gozdno-lesnopredelovalno verigo, v katero so vključili domače zasebne podjetnike, ki les posekajo, dostavijo in razrežejo. V Kočevskem lesu pa ga nato posušijo in prodajo lokalnim predelovalcem oz. obrtnikom.

Glede načrtov je dejal, da bodo v primeru večjega zanimanja za njihov les ob zdajšnjih sušilnicah za 100 in 50 kubičnih metrov lesa zgradili še dodatne, ali pa najeli sušilnice kočevske družbe Nolik v stečaju.

Glede druge možnosti je opozoril, da se o njej še pogovarjajo in da so zdajšnje zmogljivosti Kočevskega lesa zasedene za več mesecev vnaprej. Hkrati so svojo dodatno tržno nišo odkrili v t. i. sušenem butičnem lesu.

V Kočevskem lesu, ki deluje kot občinski najemnik, občina pa namerava njegovo najemnino vlagati v razvoj podjetja, so za zdaj zaposlili direktorja, gozdarja in sušilničarja, s toplotno energijo pa se oskrbujejo iz bližnje občinske kotlovnice na lesno biomaso, v kateri konča tudi ves njihov lesni odpadek.

V končnem delu projekta Kočevskega lesa bi radi omenjeno kotlovnico nagradili iz začeli s kogeracijsko soproizvodnjo električne energije. Pri tem naj bi šlo za do 10-milijonsko naložbo, ki jo nameravajo, takoj ko bo država to omogočila, izvesti z evropskim razpisnim denarjem. Sicer pa so omenjeni projekt že pripravili.

Njihov cilj je, da občinski les na domačem območju razžagajo in posušijo ter s tem njegovo vrednost najmanj podvojijo, hkrati pa zagotovijo nova delovna mesta. Kot predvidevajo, so z uresničenjem vseh projektov, povezanih z lesom in njegovo predelavo, na Kočevskem dobre možnosti, da bi tam zagotovili približno sto novih delovnih mest.

Skušali bodo pritegniti čim več partnerjev in poiskati denarne vire za nadaljevanje in nadgradnjo lesno-predelovalne dejavnosti, ki ima na Kočevskem dolgo tradicijo. Hkrati pa si prizadevajo, da bi bil sedež podjetja Slovenski državni gozdovi v Kočevju, kjer je največja zaokrožena količina državnih gozdov, je še povedal Prebilič.