spice gilrs, 1997 Svet24.si

Nekdanja Spajsica iskreno spregovorila o težkih ...

kovček, potovanje, ženska Svet24.si

98-letnica iz Nove Gorice prestrašila domače, ...

FRANCI ZAVRL Necenzurirano

Kitajci nočejo imeti več nič z Zavrlom in ...

Boštjan Aver_26_Foto- Barbara Reya.JPG Reporter.si

Laž v demantiju: Janšev poslanec Mojškerc je ...

marko suler Ekipa24.si

Športni direktor Maribora o hudi kazni, o ...

Giovanni Barreca z ženo, ki jo je neusmiljeno pokončal, saj je bil (in še je) prepričan, da je v nje Odkrito.si

Pokončal družino, ker je želel izgnati hudiča

doncic Ekipa24.si

Norec! Cirkuški met Dončića končal naravnost v...

Novice Novo mesto

Knjižni most Slovenija - Rusija

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
05.04.2013 09:39

Predstavniki Vseruske državne knjižnice za tujo literaturo Rudomino iz Moskve so novomeški gimnaziji v četrtek zvečer podarili nekaj več kot 20 knjig, ki so jih izdali pri svoji knjižnični založbi.

Donacija je sodila v sklop sodelovanja Knjige gradijo mostove, ki ga ob omenjeni knjižnici izvajata Mestna občina Novo mesto in založba Goga.

Kot je za STA povedala vodja urada za kulturo, zdravstvo in socialo Mestne občine Novo mesto Mateja Jerič, je ruska državna knjižnica podobno knjižno darilo oz. nekaj več kot 50 ruskih strokovnih in leposlovnih knjig Gimnaziji Novo mesto, na kateri med drugimi jeziki poučujejo tudi ruskega, izročila že lani.

V novomeški občini bodo sodelovanje z omenjeno knjižnico in Rusko federacijo nadaljevali. V Rusiji bo tako najprej izšel prevod Bajk in povesti o Gorjancih Janeza Trdine, prihodnje leto pa bodo v Rusiji z razstavo predstavili novomeško arheologijo in dolenjsko prazgodovinsko situlsko umetnost, je še povedala Jeričeva.

Po besedah predstavnikov moskovske knjižnice Rudomino si v njej s pomočjo knjižnih izdaj prizadevajo za sodelovanje z drugimi slovanskimi narodi. Kot je poudarila direktorica knjižnice Jekatarina Jurjevna Genijeva, pa so knjige gradivo oz. opeke, s katerimi gradijo skupni evropski dom.