voda, analiza, vzorec Svet24.si

Kalna voda iz avstrijskega rezervoarja, pogin rib ...

Alya Svet24.si

Alya iskreno: "Ni mi bilo lahko!"

1690281543-fghtrjjk-143-1690281423896 Necenzurirano

Zakaj Beović govori o plačah zdravnikov, če so ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Ruska mreža prvega soproga: zakaj predsednica ...

luka doncic Ekipa24.si

Dončić je prvič spregovoril o svoji hčerki, ...

Sanjska ženska Nina Osenar Njena.si

Nina Osenar o zakulisju sprejema vloge Sanjska ...

slovenija Ekipa24.si

Vse je znano! S kom, kje, kdaj in zdaj tudi ob ...

Novice

Se odpravljate v gore? Previdno!

Piše: R.K.

Čas objave:
13.08.2021 12:55

Skoraj vsak dan se morajo gorski reševalci odzvati na klic ponesrečenih planincev. Tako so letos zabeležili 375 intervencij (v lanskem celotnem letu jih je bilo 483), kar niso nič kaj vzpodbudne številke, kljub vsem preventivnim dejavnostim. Za varno pot je nujno načrtovanje planinske ture in upoštevanje osnovnih nasvetov obiskovanja gora.

Eden od nasvetov je tudi ta, da je potrebno pred načrtovanjem preveriti, ali je planinska koča odprta ter če želite prespati v njej, jo je treba nujno pravočasno rezervirati.

Planinska soba
Planinska soba
Matjaž Šerkezi

Stabilna vremenska napoved bo konec tedna v gore privabila številne planince, kot tudi takšne, ki nimajo osnovnih planinskih znanj. Da bi gorski reševalci imeli čim manj intervencij, je potrebno primerno pripraviti nahrbtnik ter najti primerno turo glede na svojo kondicijo. »Letošnja podrobna statistika nesreč v gorah (na dan 12. avgust 2021) nam pokaže, da je bilo 375 intervencij, od tega je 144 posameznikov nepoškodovanih, 67 lažje in kar 111 težje poškodovanih. 28 posameznikov je bilo lažje ali huje obolelih, 22 pa jih je žal umrlo. Nič kaj spodbudno, da gorski reševalci na terenu še vedno srečujemo neprimerno opremljene posameznike, ki precenjujejo svoje sposobnosti. Z gora skoraj dnevno pospremimo planince, ki so obnemogli ali pa ne upajo sestopiti po isti poti, po kateri so prišli. Veliko je tujcev iz največjih alpskih držav, za katere bi pričakoval, da imajo visoko stopnjo planinske ozaveščenosti,« je povzel strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec Matjaž Šerkezi.

V gore se vedno odpravimo z nahrbtnikom, v katerem naj bodo najnujnejše stvari, pred izletom, turo pa se vprašajmo:
-Kako dobro sem pripravljen (psihično in fizično)? Je izbrana pot primerna zame?
-Kakšna je vremenska napoved? Slabo vreme in vidljivost lahko podaljšata čas hoje tudi do desetkrat. Imam oblačila, ki me bodo zaščitila pred močnim vetrom, mrazom in padavinami? Ali je na poti koča, bivak, zavetišče, kamor se bom lahko umaknil?
-Kakšna je izbrana pot? V katero smer bom hodil (sever, jug, vzhod, zahod)? Pripravite si načrt poti. Pot razdelite na manjše odseke, predvidite počitke in približen čas hoje. Ustvarite si sliko poti in jo prehodite v mislih.
-Imam v nahrbtniku vse potrebne stvari za izbrano turo?
-Kako daleč je in koliko časa bom potreboval za celotno pot? Na vrhu smo šele na polovici poti - naš cilj je varna vrnitev v dolino in domov.
-Kako strm je teren? Ali ga bom moral prehoditi v ključih, za kar bom potreboval več časa (je pa manj utrudljivo)?
-Kakšen je teren? Ali so na poti balvani, melišča? Ali je na poti rušje, ki me bo upočasnilo, ali ga bom lahko obšel?
-Ali so na poti značilnosti, ki jih bom moral premagati: krnice, hudourniki, strmi skoki? Ali jih lahko obidem?
-S katerimi nevarnostmi se na poti lahko srečam: prepadi, s travo poraščenim svetom, padajočim kamenjem?
-Kako naj hodim?
-Kakšno hitrost hoje naj uberem? Bodo z mano otroci?

Izberite turo, ki je primerna vaši fizični in psihični pripravljenosti in pri tem upoštevajte svoje zdravje in zdravje udeležencev ture. Še posebej pozorni bodite v primeru, da imate kakršne koli kronične bolezni, alergije ali pa ste srčni bolnik.

Gorski reševalci
Gorski reševalci
Matjaž Šerkezi

Poletje se je prevesilo v drugi del, ki ga bodo po izkušnjah nekateri izkoristili za zahtevnejše planinske ture. »Odhod v gore naj bo zgoden, saj so ravno v tem letnem času najpogostejše popoldanske nevihte, ki jih spremljajo strele. V primeru da vas nevihta preseneti v gorah, je nujno, da sestopite z grebenov in izpostavljenih vrhov, sploh tam, kjer so jeklenice oz. predmeti iz železa ali pa je skala rdeča, kar pomeni, da vsebuje kovine. S sebe odstranite vse kovinske predmete in jih ne odvrzite, ampak jih spravite na varno mesto, stran od sebe, saj jih boste po hudi uri potrebovali. Svetujemo, da se usedete na vrv ali hrbtno podlogo od nahrbtnika, noge spravite v nahrbtnik in oblečete v zaščitna oblačila. Pazite tudi, če imate na glavi čelado in ima ta kovinske zakovice. V tem primeru je bolje, da jo snamete z glave,« pozorno dodaja Šerkezi.

Pomembno:
Poslušajte/preberite vremensko napoved in jo upoštevajte pri načrtovanju svojih aktivnosti v hribih.
Seznanite se z vremenskimi in klimatskimi značilnostmi želenega cilja.
Opremite se vremenski napovedi ustrezno, upoštevajte vreme in druge razmere. Bolje je imeti suh anorak kot mokro glavo.
Med turo spremljajte razvoj vremena in se ravnajte po vremenu in razmerah.
Rana ura je zlata ura – plohe in nevihte se večinoma pojavijo popoldne.
Spremljajte razvoj kopastih oblakov, njihov zgodnji dopoldanski pojav je znanilec neviht.
Če čutite vlažnost ozračja oz. ne morete videti daleč (zrak je moten), potem se vlažnost zraka povečuje, kar povišuje verjetnost nastanka neviht.
Če se pripravlja k nevihti, se umaknite z izpostavljenih točk, po možnosti v zavetje.
V lepem vremenu in ugodnih razmerah je vsak cilj v hribih laže dosegljiv.

Obisk visokogorja podoben lanskemu
Za dosedanji del planinske sezone 2021 se kaže dober obisk visokogorja, na nekaterih območjih zelo dober. Po drugi strani je za koče v sredogorju letošnja polletna sezona v povprečju slaba, a kljub vsemi nekatere koče beležijo zelo dober obisk. Obisk pred sezono je bil zaradi epidemije koronavirusa omejen in tako zmanjšan, v poletju pa se ljudje raje odpravijo višje v visokogorje. »Posebej v visokogorju je opazno več tujcev glede na lanskoletno situacijo. Začetek sezone je bil zaradi bolj spremenljivega vremena podpovprečen. Trenutne bolj stabilne vremenske razmere in pregovorno večji interes Slovencev za obisk gora v avgustu pa pomenijo polno zasedenost koč, še posebno v dneh okoli prazničnega vikenda. To velja predvsem za najbolj obiskane koče v širši okolici Triglava,« ugotavlja strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar.

Smeti naj gore zapustijo skupaj z nami

Kot še dodajajo pri Planinski zvezi Slovenije, so opazili v lanski sezoni, da se je spremenila struktura obiskovalcev gora, zato ob tem dodatno opozarjajo vse, da smeti odnesemo v dolino ter da je gorski svet prostor, kamor vstopamo z veliko mero spoštljivosti, strpnosti in razumevanja.