primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

šeško oblak Ekipa

Dvoboj Oblaka in Šeška se je začel ...

Stanislav2 Njena.si

Stanislav z delom in vrednotami navdušuje v ...

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Novice Trebnje

Kdo ima najboljšo marmelado v deželi tej?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.08.2015 09:03

Vsaka gospodinja ima svoj recept za najboljšo marmelado, ki jo izdela iz skrbno izbranih in le najboljših sestavin. Odlične sadne, zelenjavne in mešane marmelade, morda tudi bolj drzne: s čilijem, žajbljem, ingverjem iz rdeče pese … Vse so odlične, a le tiste, ki jih z vsemi možnimi točkami oceni tričlanska strokovna komisija z Biotehniške fakultete v Ljubljani pod vodstvom dr. Tomaža Požrla.

(foto: Samo Kobal)

Mednarodni festival združuje tradicijo, šege in navade ter izvirne izdelke, ki jih spreminja v edinstveni kulinarični spomin(ek). „To je edina tovrstna prireditev v Sloveniji takega obsega in pomena. Pomembna je predvsem seveda, ker opozarja in izpostavlja eno prehransko sestavino, drugič zaradi tega, ker ima pomembno izobraževalno noto,“ pravi priznani etnolog dr. Janez Bogataj.

Tega se zavedajo tudi na Zavodu za trajnostni razvoj Temeniške in Mirenske doline ter v Društvu za razvoj in oživitev Trebnjega, ki naslednji teden prirejajo 3. mednarodni festival Marmelada 2015. Festivalsko dogajanje bo v soboto, 29. avgusta, prepletlo in povezalo središče Trebnjega z marmelado, kreativno kulinariko, glasbo, petjem in plesom, strokovnimi predavanji, degustacijami in še marsikaj.

Vas zanima kako sodelovati? Izpolnjeno prijavnico in tri manjše kozarčke enega okusa marmelade lahko pošljete do danes na naslov: ZTR, Gubčeva cesta 28, 8210 Trebnje. Več o marmeladnem dogajanju v Trebnjem pa je za Radio Krka povedala vodja festivala, Alja Rabzelj.

Pogovor z Aljo Rebzelj