primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Novice Ljubljana, Novo mesto

Kdo bo državni svetnik?

Piše: Radio Krka, STA

Čas objave:
29.10.2012 10:50

Državna volilna komisija bo na današnji seji o zakonitosti vloženih seznamov elektorjev in kandidatur za člane državnega sveta, predstavnike interesnih organizacij. Skupaj se za 40 mest državnih svetnikov poteguje 128 kandidatov, volitve pa bodo 21. in 22. novembra.


Od 128 kandidatov se 84 kandidatov poteguje za predstavnike lokalnih skupnosti in 44 kandidatov za predstavnike socialnih, gospodarskih in poklicnih interesov. Kandidature še niso potrjene, državna volilna komisija pa bo danes preizkusila zakonitost kandidatur za člane DS, predstavnike interesnih organizacij, kot tudi sezname elektorjev.

21. oktobra se je iztekel rok, ko so občinski sveti lahko predložili elektorje in kandidature za volitve 22 predstavnikov lokalnih interesov, 22. oktobra pa se je iztekel rok za predlaganje kandidatov in elektorjev za predstavnike interesnih organizacij.

V Novem mestu so o elektorjih glasovali dvakrat

Občinski svet Mestne občine Novo mesto je na 17. redni seji, ki je potekala 27.septembra 2012 potrdil predloženo listo osmih članov za volilno telo za volitve državnega sveta vendar je zaradi izraženega dvoma glede kršitve 19. člena Pravil za izvolitve predstavnikov Mestne občine Novo mesto v volilno telo za volitve člana državnega sveta ter za določitev kandidata za člana državnega sveta  župan zadržal izvajanje sklepa.
 
Zato je Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja dne 11. oktobra 2012 ponovila kandidacijski postopek in po razpravi o kandidatih z večino glasov v skladu z določili pravil oblikovala zaprto listo osmih kandidatov, ki so prejeli večinsko podporo.

Občinski svet Mestne občine Novo mesto na predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja je po obravnavi predloga liste za predstavnike Mestne občine Novo mesto v volilno telo za volitve člana državnega sveta določil naslednjo listo predstavnikov v volilno telo za volitve članov Državnega sveta na kateri so Ana Bilbija, Miha Božič, Miloš Dular, Anton Golob, Ika Habjan, Gregor Klemečič, Alojz Turk in Srečko Vovko.

Volitve v 40-članski državni svet bodo 21. in 22. novembra.

Te ne potekajo neposredno, ampak na volilnih zborih volilnih teles, ki jih sestavljajo izvoljeni predstavniki lokalnih skupnosti in interesnih organizacij – elektorji. Število elektorjev pa je odvisno od števila prebivalcev v lokalni skupnosti oziroma od števila članov posameznih interesnih organizacij.

Kot predstavniki lokalnih interesov z Dolenjske kandidirajo Bojan Kekec, direktor občinske uprave v Novem mestu Borut Novak in šentruperski župan Rupert Gole. Črnomaljski kandidat za državnega svetnika pa je Samer Khalil.