Barvanje 8-okt20 Svet24.si

Kislica že stoletja slovi kot naravno zdravilo za...

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

zala tomašič Necenzurirano

Kaj so vam mediji zamolčali o Zali Tomašič

janez jansa pl Reporter.si

Janša dobil krila: je to začetek konca Roberta ...

slovenija, danska, evropsko-prvenstvo Ekipa24.si

Kakšen drugi polčas! Po zaostanku z 0:1 so se ...

severa-gjurin, boris-bezić Njena.si

Slovenska pevka in režiser na skrivaj stopila ...

stojanovic Ekipa24.si

Razkrivamo: Slovenci igrali s črnim trakom, to je...

Novice Ribnica

Katalog o ribniškem krošnjarstvu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.12.2012 13:23

V Rokodelskem centru Ribnica so poleg pregledne razstave 'Križem svajt so se podal pa sujo ruobo ponujal' in filma 'Sita in rešeta mojstra Debeljaka,' predstavili še katalog.

Ob zaključku projekta ob 520. letnici krošnjarskega patenta, ki je bil podlaga za razvoj krošnjarske trgovine na Ribniškem in Kočevskem, so v Rokodelskem centru Ribnica poleg pregledne razstave »Križem svajt so se podal pa sujo ruobo ponujal« in filma z naslovom »Sita in rešeta mojstra Debeljaka«, predstavili še katalog.

Polona Grm Rigler, direktorica Javnega zavoda Rokodelski center Ribnica, je izpostavila strokovno in timsko delo pri pripravi projekta, ki je trajal dalj časa.


Zagotovo je bilo največ dela vloženega v priprave na snemanje dokumentarnega filma, ki prvič v celoti prikazuje poti te obrti. Mojster Debeljak (Ivan Debeljak, rojen v Beogradu leta 1942, kjer tudi živi) je v filmu imenitno razkril krošnjarski obraz, ki je pravzaprav podoba nekdanjega slehernega krošnjarja, s izstopajočim poudarkom za podjetnost ih humor.

Katalog »Križem svajt so se podal? pa sujo ruobo ponujal?« je zasnovan kot celovit pregled ribniškega krošnjarjenja od patenta 1492 pa do danes.

Polona Grm Rigler o katalogu