alenka-pinterič Svet24.si

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne ...

ana-petrič Svet24.si

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega ...

robert golob pl2 Necenzurirano

Fides je zlomil Cerarja, zdravstveni lobiji ...

marta kos pl Reporter.si

Marta Kos nima izgovora: udbovske evidence so ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Novice Kot

Kamnolom v Kotu še buri duhove

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.02.2013 10:24

Člani Civilne iniciative za zaprtje peskokopa Kot, Jurjevica in Breže so znova izpostavili večletne težave zaradi transporta gramoza iz bližnjega peskokopa v vasi Kot.

Krajani so obupali, je razložil član te iniciative Janez Gorše in dejal, da je včasih več kot 100 prevozov na dan z več velikimi tovornjaki, priklopniki in drugimi vozili po tri metre široki cesti zanj nevzdržno. Gradbeni material se prevaža že 40 let. Hiše se tresejo in razpokajo, omet odpada, cesta se upogiba, po suhem vremenu se povsod praši, zaradi hrupa so ob živce. Srečevanja na cesti ni. Najhuje pa je za otroke. Ker ni šolske poti, se morajo umikati. Starši so prestrašeni. Zaradi delovanja peskokopov je presahnilo zajetje pitne vode za vasi Breže in Jurjevica.

Gorše je dejal, da lokalna skupnost vaščane vleče za nos, še posebej jih je zbodlo, ko ni upoštevala njihovih stališč v postopku sprejemanja OPN, v katerem med drugim s komasacijami ponuja kot rešitev obvozno cesto, da bi se izognili prevozom skozi vas. »S cesto je takole. Nihče v Kotu ali Jurjevici ni pripravljen za obvoznico odstopiti niti metra zemlje


Leta 2006 so bojkotirali občinske volitve, drugih oblik državljanske neposlušnosti pa se niso lotili. Rudarski inženir Željko Strnad je dejal, da se čas izrabe kamnoloma bliža svojemu koncu. V podrobnem občinskem načrtu bo določen postopek sanacije pred zapiranjem, meja območja izrabe rudnin se zagotovo ne bo širila, česar se je vaščanov najbolj strah. Oba koncesionarja imata pogodbo za obratovanje do leta 2022.