policijabrunsvik Svet24.si

Uboj športnega novinarja Tihca; obtožena soproga...

tjasa bozic Svet24.si

Tjaša Božič uživa v kuhinji

donald trump Necenzurirano

Trumpovi psi na žaru in hrčki na buzari. ...

aleksandar vucic marta kos pf pl Reporter.si

Vučićeva trojanska komisarka: zakaj je nad ...

ceferin Ekipa

Čeferin razkril, kako je zadovoljen z novo LP, ...

Mario Galunič Revija Stop

Mario Galunič: »Ne smemo biti dolgočasni«

kevin pozo kolo Ekipa

Velika tragedija: Mladi kolesar umrl, potem ko ga ...

Novice Novo mesto

Kaj imajo skupnega Tina Maze, Katarina Velika in Bing Crosby?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
02.05.2016 10:05

Vsi so se rodili prav na današnji dan, 2 maja.

Vse najboljše Tina!
Naša najboljša smučarka vseh časov se je rodila leta 1983 v Slovenj Gradcu.  Tina Maze je prva slovenska alpska smučarka, ki je osvojila veliki kristalni globus. Leta 2013 je z osvojenim globusom postala najboljša smučarka sezone. Je ena izmed šestih smučark, ki so zmagale v vseh petih disciplinah in ena od treh, ki jim je to uspelo v eni sami sezoni. Januarja 1999 je pri 15-ih letih debitirala v svetovnem pokalu. Pri 17-ih letih se je udeležila svojega prvega svetovnega prvenstva, naslednje leto pa prvih olimpijskih iger, kjer je veleslalom končala na 12. mestu. Kariero je začela kot specialistka za veleslalom, kasneje pa priključila še vse ostale discipline. Prvo zmago v karieri je dosegla leta 2003 v Söldnu, ko ji je bilo 20 let.

Da Vinci. Arhitekt, izumitelj, inženir, kipar in slikar
Leta 1519 je na današnji dan umrl veliki italijanski slikar Leonardo da Vinci. Njegovo najbolj znano delo je portret Mone Lize. Da Vinci ni bil le slikar - načrtoval je tudi naprave od tankov do letal, narisal je prvo padalo in skonstruiral prvo dvigalo. Proučeval je tudi delovanje srca in zaklopk. Svoje ugotovitve je ohranjal zase in jih zapisoval v šifrah.

Leonardo se je rodil v vasici Anchiano blizu Vincija v Toskani. Njegov oče Ser Piero da Vinci je bil znan notar, mati Caterina pa kmečko dekle.

Eden najbolj priljubljenih ameriških zvezdnikov obdobja okoli druge svetovne vojne

Leta 1904 se je na današnji dan rodil ameriški pevec zabavne glasbe in džeza ter filmski igralec Bing Crosby, s pravim imenom Harry Lillis. Je eden najuspešnejših pevcev 30, 40 in 50 let. Ime Bing si je nadel že sam v rani mladosti po junaku iz stripa, kateremu je bilo ime Bingo.

Glasbo mu je približala njegova mati, ki je bila učiteljica petja. Uspel je leta 1928 in  v svoji karieri prodal več kot pol milijarde plošč. Še danes ga mnogi uvrščajo med najboljše pevce vseh časov. Bing se je upokojil konec šestdesetih let. Umrl pa je leta 1977 med igranjem golfa v Madridu v Španiji.



Pevec pocukranih pop hitov
Še en uspešen pevec je rojen na današnji dan in sicer se je leta 1936 rodil Engelbert Humperdinck, ki je v svoji karieri prodal več kot 150 milijonov plošč. Rojen je bil kot Arnold Dorsey v indijskem Madrasi, kjer je njegov oče deloval kot vojaški častnik. Po selitvi v Anglijo je pričel z učenjem saksofona in petja. Kot glasbenik je postal znan v začetku petdesetih. Svoje prve posnetke je ustvaril leta 1958,  še vedno pod originalnim imenom.

Okrog leta 1967 se je na pobudo prijateljev odločil in spremenil svoje ime. Zanimivo je, da v tistih časih niti malo no bilo sporno, ker je ime in priimek ukradel slavnemu dirigentu. Resneje se je Engelbert z glasbo začel ukvarjati, ko je spoznal producenta Gordona Millsa, ki je istočasno skrbel tudi za Toma Jonesa od tod tudi podobnost med tema dvema pevcema.

Princesa Sofija Avgusta Frederika von Anhalt-Zerbst-Dornburg
Katarina II. Aleksejevna, bolj znana kot Katarina Velika, ruska carica, se je rodila leta 1729 kot nemška princesa Sofija Avgusta Frederika von Anhalt-Zerbst-Dornburg. Pruski kralj Friderik II. (1727-1786) si je prizadeval za poroko mlade princese z ruskim prestolonaslednikom Petrom Fedorovičem. Ruska carica Elizabeta, ki je Petra kot svojega nečaka izbrala za svojega naslednika, je leta 1744 izbrala 15-letno Sofijo za njegovo ženo. Zakon ni bil srečen. Peter žene ni hotel sprejeti, do nje se je vedel čudaško in jo poniževal. Tako se je začela ukvarjati z ljubimci in branjem. Hitro se je naučila rusko in se vživela v novo okolje. Prilagodljiva in jasnih misli je kmalu postala priljubljena, zlasti v intelektualno bolj odprtih in napredno mislečih okoljih. Dobro je bila izobražena.

Leta 1762, po smrti svoje tete, je Peter nasledil ruski prestol. Njegov čudaštvo je tedaj še bolj prišlo do izraza. Pol leta po kronanju  je bil ubit v zaroti, ki jo je vodil Katarinin ljubimec Gregorij Orlov. Za vladarico so tedaj proglasili Katarino, ki ji niso mogli dokazati vpletenosti v umor. Kronali so jo v Moskvi 13. septembra 1762 po ruskem koledarju. Na prestolu je bila do svoje smrti.